Nepečený jahodový dort



Dlouho jsem váhala, jestli tento dort na blog vůbec dát...  Ne snad, že by mi nechutnal, nebo bych si za ním nestála - ale spíš jsem si říkala, jestli není až moc "obyčejný"...?  Nepečených dortů je bezpočet, navíc "uplácat" něco z piškotů není vůbec nějaká věda, ale my tento dort prostě milujeme - hlavně pro jeho svěžest a výbornou chuť a léto bez něj si nedovedme už vůbec představit, takže ho letos zařazuji také na blog, kde bude mít svoje čestné místo :-). 

Dort nám přinesl na ochutnávku před lety můj kolega do práce a ihned jsme si na něj téměř všichni brali recept - takový úspěch měl :-).  A úspěch má i nadále, pochutnává si na něm opravdu každý a do letních horkých dní je vychlazený naprosto ideální! A k tomu voňavé, sladké jahody....  Vyzkoušejte také :-).



dort jsem dělala do formy o průměru 28cm

550-600g zakysané smetany ( jsou to tři balení, ale záleží jakou gramáž si koupíte)
200ml smetany ke šlehání
500g dětských piškot
1 vanilkový cukr
asi 70g cukru ( ale dělám to spíš od oka a podle chuti)
cca 600g jahod


Na dno a po celé ploše dortové formy vyskládáme piškoty plochou stranou dolu. Do igelitového sáčku si dáme ještě hrst piškotů a válečkem, nebo paličkou je rozdrtíme na co nejjemnější části - nejlépe prášek. Tím pak vysypeme prázdná místa mezi piškotami ve formě.

Jahody si omyjeme, osušíme, odtrhneme stopku. 
Tři, nebo čtyři větší jahody si necháme stranou, zbytek pokrájíme na tenčí plátky.
Těmi poté vytvoříme na celé ploše piškot další vrstvu dortu.

Smetanu si vyšleháme dotuha a necháme chvíi stranou.

Zakysanou smetanu vlijeme do mísy, přidáme cukr i vanilkový cukr a společně promixujeme.
Přidáme ušlehanou smetanu a pomalu vmícháme do připravené směsy, aby se vše propojilo.

Polovinu smetanové směsi rovnoměrně rozlijeme na jahody.

A teď opakujem vše ještě jednou - piškoty - já je u druhého kola otáčím opačně, takže plochou stranou nahoru, ale nemusí to tak být. V této fázi už můžeme vynechat doplnění volného místa nadrcenými kousky, dále jahody a nakonec smetanová vrstva.

Už máme téměř hotovo, jen zbývá dodělat jakési jahodové mramorování... je to snadné - jahody, které jsme si nechali stranou rozmixujeme na jemné pyré, které pomocí např. lžičky nepravidelně naneseme na povrch dortu - stačí udělat menší kapky - ty pak pomocí stěrky po celé pološe rozetřeme a dort tak  uhladíme.

Dort necháme chladit v lednici minimálně přes noc, aby piškoty vsákly vlhkost a změkly :-).

















Komentáře

Oblíbené příspěvky