Pomerančovo-mandlový koláč


Tento týden jsem očekávala návštěvu kamarádky, která má, stejně jako já, velmi ráda sladké, ale je trošku limitovaná tím, že má intoleranci laktózy. 
Dlouho jsem si lámala hlavu nad tím,  co nám upeču dobrého ke kávě, abych jí mohla pohostit a alespoň trochu zasytit, ale zároveň abych jí nezpůsobila nějaké zdravotní nepříjemnosti - to by mě velmi mrzelo...
Vzhledem k tomu, že i mně bylo před časem doporučeno omezit lepek - což se snažím a nějakou dobu přidávám recepty i bezlepkové, s omezením mléčných výrobků jsem nikdy nekalkulovala a vůbec nad tím při hledání a vymýšlení receptů nemyslela... je to všechno tak automatické, že člověk se až pak diví - když nemůže...

Takže jsem hledala a hledala a přiznám se, že jsem vybírala spíš než podle názvů, tak hlavně podle fotek, co zaujala na první pohled...

Zaujal mě recept na španělský pomerančovo-mandlový koláč... jak zní jeho původní recept :-) Já jsem si ho maličko upravila a pustila se do něj :-)

Ze začátku jsem byla lehce skeptická - hlavně kvůli těm pomerančům, ale recept samotný mě moc lákal a tak jsem do toho šla i přes možná "rizika" :-).

A neprohloupila jsem :-) Díky namletým pomerančům je tento koláč naprosto fantasticky vláčný, v kombinaci s mandlovou moukou a křupavými mandlemi nahoře, vytváří naprosto odzbrojující chuť... opravdu, nepřeháním :-). 
Je to zase uplně něco jiného a pro mě nového :-). 
Setkání jsme nakonec bohužel musely odložit, ale po koláči nezbyl už ani drobek :-).

koláč jsem dělala do formy o průměru 24cm

350g pomerančů ( jsou to cca 4 středně velké pomeranče)
5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
170g cukru
230g mandlové mouky

dále:
mandlové lupínky
nakrájený pomeranč
nastrouhaná pomerančová kúra
lístky máty


Začneme přípravou pomerančů.
Důkladně je omyjeme, osušíme a z jednoho z nich nastrouháme kúru - strouháme jen oranžovou část, dejte pozor, abyste nezačali strouhat i bílou, hořkou.

Všechny pomeranče důkladně oloupeme, nakrájíme na měsíčky a z prostředku odstraníme bílou část.
Pomeranče, včetně šťávy z nich přendáme do kastrůlku, přilijeme 2 lžíce vody, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném plameni do odpaření většiny tekutiny a změknutí pomerančů.

Sundáme z plotny, necháme malou chvíli vychladit, poté přendáme pomeranče do mixéru a rozmixujeme je na pyré, které nemusí být docela hladké - pokud tam zbydou menší části pomeranče, rozhodně to nebude na škodu.

Oddělíme žloutky od bílků - ty přendáme do suché nádoby, přidáme špetku soli a šleháme, dokud nám nevznikne pevný sníh.

V jiné míse smícháme žloutky s cukrem, společně vyšleháme do světlé hmoty. K té potom přidáme rozmixované pomeranče, smícháme a postupně přisypáváme také mandlovou mouku.

Nakonec přidáme ušlehaný sníh, který už jen zlehka vmícháme, např. vařečkou, gumovou stěrkou,  do připravené směsy.

Formu si vymažeme máslem, vysypeme mandlovou moukou a těsto do ní nalijeme. Povrch posypeme mandlovými lupínky a dáme do trouby, kterou máme předehřátou na 170 stupňů a pečeme asi 50 minut.

Koláč v mezičase raději kontrolujte - tím, že korpus je vyšší, snadno se může stát, že povrch koláče se může začít pálit, zatímco prostředek je stále nedopečený - v tomto případě snižte na 160 stupňů a vršek koláče přikryjte alobalem a pečte dál. 

Upečený koláč necháme vychladnout, lehce pocukrujeme moučkovým cukrem, ozdobíme kousky pomerančů, lístky máty a nastouhané pomerančové kúry.

















Komentáře

Oblíbené příspěvky