9. 7. 2017

Borůvková ombre panna cotta


Plynule po končící sezóně jahod přichází sezóna borůvek - ale ne těch velkých, kanadských - leckdy bez špetky borůvkové chuti, ale těch našich malých, slaďoučkých, s nezaměnitelnou chutí a vůní ... těch, na které když sáhnete, zůstanete nejenom vy totálně modří ale také vše okolo, co se v blízkém sousedství právě nachází :-).

Jestli jste pylní jako včelky, máte velkou trpělivost, hodně času a dokážete si odtrhnout od pusy, můžete si je momentálně nasbírat v našich lesích :-) Já trpělivosti moc nemám, čas při dvou dětech už vůbec ne a abych vydržela sbírat a nedávat si je rovnou do pusy, to si také bohužel neodpustím... výsledek mého sběračství by mi nestačil ani na jednu jedinou malou malinkou panna cottu...  
Takže já beru útokem sezónní stánky s ovocem, i když i tam si musím pečlivě vybírat... někdy je totiž cena mezi dvěma blízkými prodejci opravdu až propastná...

Z uvedeného množství surovin jsem měla tři skleničky! Nutno ale podotnout, že sklenička měla objem 250ml a to je na jednu porci víc než dost! Já to nedala, přiznám se - stačila mi půlka a už jsem odfukovala, takže zbytek mé porce připadl k velké radosti na manžela  :-) 
Takže doporučuji udělat panna cotty méně, ale do více skleniček, či kelímků.



bílá panna cotta
500ml smetany ke šlehání
50gcukru
1 vanilkový lusk
4 plátky želatiny

fialová panna cotta
250ml smetany ke šlehání
25g cukru
2 plátky želatiny
100g borůvek

borůvkový žahour
150g borůvek
2 lžíce cukru
1 lžička kukuřičné škrobové moučky
2 lžíce vody

dále
borůvky a listy meduňky na ozdobení


Pro přípravu první, světlé vrstvy si nejprve do misky se studenou vodou namočíme plátky želatiny a necháme je, dokud nezměknou a nenabobtnají. Netrvá to déle než 5 minut.

Do rendlíku vlijme smetanu a přidáme cukr.

Vanilkový lusk si podélně rozřízneme a nožem vyškrábneme všechnu dřeň, kterou, společně s prázdným luskem vhodíme ke smetaně, promícháme a na mírném stupni přivedeme těsně pod bod varu.

 V tento moment sejeme kastrůlek z plotny a  vyndáme prázdný lusk. 
Želatinu, kterou máme namočenou v misce vyndáme, vyždímeme a vhodíme do rendlíku, kde ji při mírném míchání necháme uplně rozpustit. 

V tento moment si připravíme skleničky a ochucenou smetanu do nich nalijeme. 
Vrstvit  můžete buď klasicky vodorovně. Pokud chcete docílit šikmého efektu, stačí skleničky naaranžovat např. do formy na muffiny - stačí si je srovnat do úhlu, který vám bude vyhovovat  a tekutou hmotu do ní opatrně nalít.

Necháme uplně vychladnout a poté opatrně, včetně formy, přendáme do lednice, kde necháme alespoň tři hodiny chladit a tuhnout.

K přípravě fialové vrstvy budeme postupovat podobně...

Dva plátky želatiny nejprve namočíme do vody a necháme bobtnat.

Borůvky dáme do robotu, rozmixujeme, poté je přendáme do sítka a přepasírujeme na jemné pyré. 

Smetanu nalijeme do rendlíku, přisypeme cukr a společně zahřejem pod bod varu.

Sundáme z plotny, přihodíme vymačkané plátky želatiny, společně promíchýme, dokud se želatina nerozpustí a nakonec přilijeme do požadovaného odstínu borůvkové pyré. Zlehka zamícháme a necháme mírně ochladit.

Z lednice si vyndáme "tác" formu na muffiny, kde máme odložené skleničky, snížíme sklon a úhel a na bílou - teď už pevnou hmotu, přilijeme část fialovou.

Necháme uplně vychladit a opět přesuneme na 2-3 hodiny do lednice.

Borůvky nasypeme do kastrůlku, přisypeme cukr a vodu a na mírném ohni společně krátce povaříme. Přisypeme lžičku škrobu, vzniklá omáčka by měla lehce zhoustnout. 
Sundáme z plotny a necháme zchlanout.

Z lednice vyndáme skleničky s panna cottou, v tuto chvíli už můžeme dát stranou pomocnou formu a v rovnoměrné vrstvě naneseme připravenou borůvkovou omáčku. 

Naposledy dáme zchladnout do lednice - nyní stačí už jen 30 minut - borůvkový žahour by neměl ztuhnout tak jako smetanová panna cotta - měl by plnit svoji funkci "omáčky".

Nakonec na povrch přisypeme hrstku čerstvých borůvek, lístečky meduňky a můžeme podávat. 





























Žádné komentáře :

Okomentovat