Čokoládový dort Caprese


Co se vám vybaví, když se řekne caprese? 
Itálie, mozzarella, rajčata a bazalka, italská trikolóra? Ode dneška si k tomu přidejte ještě jednu položku! 
Božský, naprosto lahodný a báječný čokoládovo-mandlový dort, kterému jsme naprosto propadli!

O nějakém Torta Caprese jsem neměla ani tuchy do dne, kdy jsme s mužem slavili  pětileté výročí svatby v naší oblíbené italské osterii...

Děti jsme uspali a před námi byli úžasné chvilky spojené s delikátním jídlem, na které jsme se tak těšili, protože je zde naprosto bezkonkurenční!
Po předkrmu a hlavním chodu ( mimochodem byly to špagety s mořskými plody - nejlepší na světě  ), kdy jsem už naprosto plná odmítla cokoliv dalšího pozřít, si můj manžel na doporučení objednal právě dort caprese :-). 
Už když ho před něj postavili jsem začala pochybovat... pak jsem svolila, že teda jeden kousek jako ochutnám ( hrdinka :-D ) no a když jsem ochutnala, byla jsem v tom 
až po uši :-) 
Vše nakonec  dopadlo tak, že muž upíjel svoje ristoretto a já mu pořádala jeho dezert :-) Jako ochutnat ale dostal, né že ne, taková já zase nejsem - ráda se rozdělím, 
když můžu :-).

Dort sám o sobě je velmi rychlý a velmi snadný! Jediné úskalý, které vás může při jeho přípravě potkat je pečení - resp. propečení dortu samotného. 
Nemělo by se stát, že dort upečete tak, že na špejli při zkoušce nebude žádné těsto, tak jak většinou zvykem - toto je stav, kdy už je pozdě a dort bude suchý a ztratí svoje největší grády. Uvnitř by měl totiž zůstat mokrý a svěží - to je jeho hlavní kouzlo! 
Vzpomeňte si např. na přípravu brownies, kde se těsto také uplně nedopéka...
Takže doporučuji průběžně hlídat, samozřejmě záleží na velikosti vaší formy a výšky dezertu - v tom se může čas pečení zásadně lišit.




Dort jsem pekla ve formě o průměru 20cm

230g mandlové mouky, nebo jemně nasekaných mandlí
200g másla
200g tmavé vysokoprocentní čokolády
170g cukru
4 vejce
1 lžíci kakaa

Do větší mísy nalámeme čokoládu a přidáme kousky másla. 
Ve vodní lázni je pak necháme společně rozpustit, metličkou promícháme, aby se obě suroviny spojily a dáme na chvilku vychladit.

Oddělíme si bílky od žloutků, k bílkům přidáme špetku soli a společně je vyšleháme do tuhého sněhu, která necháme chvíli stranou. 

V jiné míse vyšleháme žloutky společně s cukrem do hladké, světlé pěny a postupně začneme přilévat čokoládovou směs, kterou zašleháváme k žloutkům.

Mandlovou mouku si smícháme s kakaem a začneme je přisypávat do čokoládové hmoty. Když je těsto jednotné - v tuto chvíli bude trošku tužší, ne uplně řídké, začneme přidávat bílky, které ale vmícháme už jen pomocí např. gumové stěrky.

Formu si vymažeme máslem, vysypeme mandlovou moukou, nebo např. kokosem a těsto do ní nalijeme.

Pečeme cca 1 hodinu na 165 stupňů a během pečení průběžně hlídáme jeho propečenost. Dort by měl být hotový, kdy z těsta zůstává na špejli malé rádoby malé kousky udělaných drobečků - to je ten správný čas ho vyndat!

Upečený dort necháme vychladit, poté posypeme moučkovým cukrem a mandlemi a můžeme podávat :-).


















Komentáře

Oblíbené příspěvky