12. 7. 2017

Kynutý borůvkový koláč


Borůvky k létu patří a stejně tak patří i do koláče :-). Tento recept na kynutý koláč mám od své tchýně, která ho dělá už léta a je to vlastně takový hodně univerzální recept - ovoce můžete dle libosti měnit podle toho, co zrovna dozrává a co je k dispozici!
Trošku malý problém u nás nastal, když jsem chtěla, aby se o svoje tajemství receptu se mnou podělila :-) Ne snad že by nechtěla, ale u mé tchýně platí to, že nic neváží - vše dělá od oka, bez váhy a měření :-). Což je pro mě, která si zapisuje každé přidané deko navíc utrpení :-D A stejné utrpení pak prožívala moje tchýně, když jsme spolu patlaly těsto a já si zapisovala tak, abych se s vámi o tento báječný recept mohla podělit :-).

V surovinách je uvedeno droždí, tzv. instantní - droždí v pytlíčku. Je to rychlejší na čas a přípravu, jen mám pocit, že těsto sice vykyne, ale s čerstvým se to nedá až tak srovnat. Pokud použijete droždí čerstvé, dejto ho na uvedené množství surovin asi 3/4 kostky. Připravte si klasicky kvásek - v mouce udělejte důlek, nasypte do něj trochu cukru, rozdrolte droždí a znovu lehce posypte cukrem - to celé přelijte skleničkou vlažného mléka a nechte na teplém místě, dokud vám nevzejde kvásek :-). Pak už přidejte zbylé ingredience a postupujte stejně :-)

500g hladké mouky
75g másla
270ml mléka
1 vejce
200g cukru
1 1/3 balíčku instantního droždí

náplň:
500g borůvek
2-3 lžíce cukru
400g tvarohu

drobenka:
100g másla
200g hladké  mouky
200g moučkového cukru

dále:
1 vejce na potření okrajů


Máslo si necháme rozpustit a mléko zahřejeme tak, aby bylo vlažné - ne uplně ohřáté. Můžete to dělat na sporáku, nebo si to usnadnit -  já si dám máslo i mléko jednotlivě do hrnečku a dám na pár vteřin do mikrovlnky.

Do větší misky si prosyjeme přes síto mouku, přisypeme cukr a droždí, přidáme vajičko, rozehřáté máslo a část mléka a za pomoci hnětacích háků začneme zpracovávat těsto. Postupně pak za stáleho hnětení  doléváme zbylé mléko. Tuto část neuspěchejte - těsto musí být dokonale propracované a vláčné. Já jsem si za pomoci mixéru udělala základ těsta, zbytek práce jsem na radu starších udělala růčo - to znamená, vezměte si vařečku a s těstem si začněte hezky hrát - to znamená, hnětat, hnětat a zase hnětat - pět minut, klidně i deset, neupadne-li vám ruka :-) 
Do těsta musíme dostat co nejvíce vzduchu a tím bude později dobře a lépe kynout!
Ze začátku bude těsto řidší, hodně lepivé, ale neděste se toho,  čím více ho budeme zpracovávat, tím se stane hladké a vláčné. Během zpracovávání ovšem nezapomeňte na podsypávání - ne kila mouky, stačí vždy trošku  mezi prsty a tento proces několikrát opakovat. 
V momentě kdy bude vzniklé těsto vláčné, jemné, nebude se lepit na vařečku a bude po míse krásně sklouzávat, máme pro tuto chvíli hotovo - těsto poprášíme moukou, mísu překryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a necháme tak hodinku kynout. 

Vykynuté těsto zlehka vařečkou oddělíme od mísy a vyndáme na podložku.

Plech si vyložíme pečícím papírem - těsto rozdělíme na dvě části ( já jsem v tomto případě volila klasický obdelníkový plech a kulatou formu o průměru 20cm), na pomoučněné podložce můžeme  těsto zlehka vyválet, přendáme na plech a prsty roztáhneme těsto rovnoměrně až ke krajům. Aby se vám nelepili ruce na těsto, můžete si je trošku pokapat olejem - půjde to pak mnohem snáze :-)

V tento moment necháme těsto ještě jednou, zhruba 20 minut kynout.

V misce si rozmícháme jedno vajíčko  a mašlovačkou jím potřeme okraje těsta - zhruba 1,5 cm, co budou okraje.

Tvaroh smícháme s cukrem a v tenčí vrstvě ho rovnoměrně rozprostřeme na připravené těsto - dáváme pozor na potřené okraje, kterým se snažíme v potírání tvarohem vyhnout.

Na tvarohový základ pak navršíme v bohaté vrstvě čerstvé borůvky.

Mouku a moučkový cukr smícháme dohromy. Máslo dáme do hrnečku, na maličkou chvíli vložíme do  mikrovlnky, necháme uplně rozpustit a poté jej přilijeme k mouce s cukrem - vidličkou vše zamícháme, dokud nám nevznikne drobenka, kterou pak borůvky na koláči posypeme.

Plech dáme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 170 stupňů a pečeme 30-40 minut, dokud nám nebudou zlátnou okraje koláče.














Žádné komentáře :

Okomentovat