Cheesecake s borůvkovým přelivem



Cheesecake patří mezi moje oblíbené dezerty! Už proto, že ho můžete dělat klidně každý týden a pokaždé si vyhrát s jeho provedením a chutí a tak jej mít pokaždé uplně jinak :-).

Já jsem tentokrát využila stále se prodávající borůvky z našich lesů - miluji tu jejich vůni a chuť, a klasický cheesecake vylepšila o borůvkovou polevu, vlastně žahour, chcete-li ... :-).

Jelikož jsme na maloměstě, byl problém sehnat v asi třech obchodech Philadelphii, kterou jsem chtěla použít do náplně... a jelikož se mi nechtělo vyjíždět autem do větších obchodů poblíž, koupila jsem lučinu a cheesecake tak udělala z ní! 
A povím vám - bylo to výborné a dobře jsem udělala:-). 

Pekla jsem ve formě o průměru 20cm

135g sušenek ( např. BeBe)
80g másla
50g mandlové mouky

720g lučiny
100g zakysané smetany
180g moukčkového cukru
20g hladké mouky

400g borůvek
5 lžic vody
60g cukru
20g kukuřičného škrobu


Sušenky vhodíme do mixéru a několika stlačeními rozdrtíme zcela najemno.

K sušenkám přisypeme mandlovou mouku a rozehřáté máslo, které jsme si dali na pár vteřin v hrnečku do mikrovlnky, aby se rozpustilo.

Spojíme všechny suroviny dohromady tak, aby výsledkem byla drobenka, kterou ovšem když stlačíte dohromady, udrží tvar.

Připravené těsto vhodíme do formy a prsty vtlačíme pravidelně po celém dnu formy. Na pár místech propíchneme vidličkou a dáme do vyhřáté trouby na 175 stupňů asi na deset minut.

Mezitím si připravíme náplň - do mísy si dáme lučinu, zakysanou smetanu a moučkový cukr a začneme šlehat. Po krátké chvíli přisypeme mouku a stálým šleháním ji zapracujeme do sýrové náplně.

Formu s korpusem vyndáme z trouby, necháme ji trochu zchladit a zároveň si snížíme teplotu v troubě na 160 stupňů.

Náplň vlijeme do formy, na povrchu ji rovnoměrně rozetřeme a dáme do trouby. Pečeme zhruba 40-50 minut.

Po upečení otevřeme dvířka trouby a cheesecake necháme pozvolna vychladnout.

Jakmile je cheesecke zchladlý, ostrým nožem obkroužíme okraje formy a opatrně ji sundáme.

Omyté borůvky dáme do kastrůlku, přidáme k nim vodu a dusíme do změknutí a částečného rozvaření. 

Poté sundáme z kamen a všechny borůky přecedíme přes jemné síto. Krouživými pohyby např. lžící se snažíme vymačkat co nejvíce borůvkové šťávy.

Tu pak vrátíme zpět do kastrůlku, přidáme cukr a společně za stálého míchání přivedeme k varu.
Nakonec přisypeme škrob a mícháme než nám omáčka začne houstnout.

Tu pak opatrně nalijeme ve vyšší vrstvě na povrch dortu.

Pokud omáčka během nalévání zhoustne příliš, zřeďte ji trochou vody, promíchejte a pokračujte ve zdobení.

Cheesecake dáme vychladit do lednice a před podáváním jej posypeme hrstí borůvek :-).
















Komentáře

  1. Všude na blogu máš nádherné fotografie! Určitě to chutná skvěle.:))

    Corculum | Stepanka_T
    Instagram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší Štěpánko, velmi děkuju :-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky