Čokoládový koláč s malinami


Tento čokoládový koláč si zamilujete :-). Křehký, křupavý a tenký  korpusu, oproti tomu na něm bohatá vrstva čokoládového mascarpone, navrch hodně malin, to celé pocukrované moučkovým cukrem:-)? Odoláte?
Vzhledem k sytosti mascarpone a jednomu a půl balení čokolády vám bude stačit opravdu kousek, ale i ten kousek vám dokonale uspokojí vaše chuťové pohárky :-).
Recept se opět řadí mezi ty méně náročné, kromě čekání na vychlazení těsta na něm nestrávíte opravdu moc času - to já momentálně oceňuji nejvíc :-). Avšak na výsledku to není rozhodně znát :-).

použila jsem formu o průměru 20cm

na těsto:
200g hladké mouky
80g másla
1 žloutek
40g moučkového cukru
3 lžíce studené vody
špetka soli

na náplň:
500g mascarpone
150g tmavé vysokoprocentní čokolády
130g moučkového cukru


Do prosáté mouky nakrájíme na menší kousky vychladlé máslo, žloutek, cukr a špetku soli. Přilijeme 3 lžíce vody a nejlépe rukou zpracujeme ze všech surovin nejprve drobenku, postupně vypracujem kompaktní těsto, ze kterého vytvarujeme kouli a dáme na hodinu do lednice.

Těsto přesuneme na pomoučněnou podložku a vyválíme z něj plát, tenký asi 1cm a velký tak, aby přesahoval okraje formy.
Plát těsta obtočíme na váleček a opatrně přeneseme nad form, kde jej rozvineme a rozprostřeme do formy tak, aby okraje těsta přečnívaly přes kraje formy.

Prsty  těsto lehce zatlačíme na dno i okraje, to těsto které přes ně přesahuje můžeme v tento moment odříznout.

 Těsto pomocí vidličky na několika místech propíchneme, vezmeme si pečící papír, rozprostřeme ho na dno a zatížíme vysypaným pytlíkem fazolí, nebo např. čočky...

Troubu si předehřejeme na 160 stupňů, formu s koláčem do ní dáme a pečeme 15 minut. Poté vyndáme, sundáme fazole i pečící papír, vložíme znovu do trouby a pečeme dalších 15-20 minut.
Jakmile má koláč zlatavé okraje, vyndáme z trouby a necháme při pokojové teplotě zchladit.

Čokoládu si nalámema na kostky, dáme do kastrůlku a ve vodní lázni necháme čokoládu uplně změknout. Když je zcela tekutá, bez kousků, sundáme z plotny a necháme zchladnout.

Mascarpone si vyšleháme s cukrem a poté pomalu po tenkých pramíncích začneme přilévat vychladlou čokoládu a zapracovávat ji tak postupně do směsi.

Vyšlehané čokoládové mascarpone naplníme připravený korpus, na povrchu uhladíme a po celé ploše rozprostřeme omyté maliny.

Dozdobíme mátou a pocukrujeme moučkovým cukrem.














Komentáře

  1. Mňam! Tak ten bych hnedka ochutnala. Vypadá skvostně :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Podobný už jsem dělala několikrát. Jak je jednoduchý, tak je výborný!
    Měj se krásně,

    Corculum | Stepanka_T
    Instagram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak Štěpánko - jednoduchý, ale táák dobrý :-) Krásný den i Vám :-)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Velmi děkuji Pavlíno :-) Pusťte se do něj, věřím, že bude chutnat :-)

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky