Kynuté buchty


Honila nás mlsná a jelikož jsme už dlouho neměli naše české, dobré buchty, rozhodla jsem se, že se do nich pustím a pořádně si pošmákneme :-).  Pořádnou nálož s tvarohem a povidly, to je prostě něco, čemu jen tak neodolám.

K dispozici a k testování mám stále zapůjčeného šikového pomocníka - robota Kitchen Aid, kterou mi zapůjčila AP Servis a tak možnost vyzkoušet si i jak pracuje hnětací hák byla na snadě...
Ten si v tomto případě s těstem doslova hrál - převaloval ho tam a zpět a do těsta, tím pádem dostával stále více vzduchu  proto, aby těsto poté krásně kynulo!

Receptů na buchty jsem zkoušela již několik, ale nejvíc se u mě ohřál ten od Romana Vaňka, z kuchařky Poklady klasické české kuchyně.
S touto knihou jsem snad ještě nikdy nešlápla vedle a chceme-li mít doma českou klasicku, dobrou klasicku - vím odkud vybírat a vždy nám velmi chutná!

Buchty jsou krásně vláčné, nejsou dusivé, jak se někdy stává, jsou slaďoučké ( cukrem zde nešetřím a přidám o krapet více, než je v receptu... vyjímečně - recept je již upraven), křupavé a rozhodně se jim nedá odolat :-).

Z uvedeného množství jsem měla 18 poměrně větších buchet

500g hladké mouky
250ml vlažného mléka
2 vejce
50g másla
30g čerstvého droždí
170g krupicového cukru
špetka soli

dále:
sádlo, nebo olej na potírání buchet a vymazání pekáčku

tvarohová náplň:
250g tučného tvarohu
2 žloutky
80g moučkového cukru

povidlová náplň:
150g povidel
1 lžíce rumu
pár kapek vody, jsou-li povidla příliš tuhá





Hladkou mouku prosyjeme přes síto do větší nádoby.

Mléko i máslo dáme do hrnečku - každé zvlášť a dáme na krátkou chvilku zahřát do mikrovlnky  - mléko by mělo být vlažné - ne uplně horké ( nemusel by vzejít kvásek) a máslo by se mělo rozehřát.

V míse s moukou uděláme důlek, nasypeme do něj lžíci cukru, na to rozdrobíme droždí na menší kousky, opět zasypeme troškou cukru a na to nalijeme zhruba 1/4 vlažného mléka. Takto mísu přikryjeme utěrkou, dáme na teplejší místo - ideálně na okno, pokud svítí sluníčko a cca 20 minut počkáme, než se udělá hustý kvásek!

Mouku i s kváskem přendáme do robota, přisypeme zbytek cukru, sůl, obě vajíčka a zbylé mléko. Nejprve pustíme robota na střední otáčky, aby se nám všechny suroviny spojily, těsto bude stále více mazlavé, ale  poté můžeme spustit naplno a čím víc bude mouka nasávat přebytečnou tekutinu, tím se bude vytvářet vláčné, jemné těsto, které ale i během hnětení můžete podle potřeby podsypávat moukou - asi se tomu nevyhnete, i když množství je individuální a záleží hlavně na savosti mouky.



V momentě kdy se těsto nepřilepuje k míse, začíná tvořit kompaktní kouli-hmotu, máme hotovo!




Těsto zlehka poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou, opět dáme na teplé místo a necháme kynout. Jakmile začne těsto nabírat na objemu, zlehka do něj zajedeme vařečkou a jemně od spoda, ode dna promícháme. Poté znovu přikryjeme a necháme opět kynout.




Mezitím si připravíme obě náplně.

Z tvarohu necháme odkapat přebytečné množství tekutiny ( pokud máte vaničkový), poté dáme do misky, přidáme cukr,  oba žloutky a společně vyšleháme.

Povidla smícháme se lžící rumu, aby změkla.

Pekáček si vymažeme ze všech stran sádlem.

Vykunuté těsto v míse ještě jednou jemně promícháme, přendáme na pomoučněnou podložku a pomocí válečku z něj vyválíme asi 1,5cm placku.
Pomocí hrnečku, nebo skleničky ( já měla hrneček o průměru 10cm) vykrájíme kolečka, na která položíme do prostřed vždy lžíci tvarohu, nebo povidel.
Poté začneme těsto dávat k sobě - pozor zvláště pokud máte tekutější tvaroh,  aby se vám nedostal na okraje, které budou buchtu uzavírat - těžko by potom držela při sobě a rozlepovala se.
Okraje těsta dáme opatrně k sobě, spoje důkladně přitiskneme dohromady a v ruce ještě jemně vytvarujeme kuličku. Tu pak položíme do připraveného pekáčku spojem dolu a mašlovačkou jí potřeme ze všech stran  změklým sádlem.
Takto postupujeme do zaplnění celého pekáčku.

Pekáč s buchtami dáme stranou a necháme jej opět asi 30 minut na místě, aby buchty ještě jednou, naposledy, krásně vykynuly. Pak už nezbývá, než je vložit do trouby, kterou jsme předehřály na  160 stupňů a pečeme je zhruba 30 minut, dokud nejsou na povrchu krásně zlatavé.



























Komentáře

Oblíbené příspěvky