Perník s ořechy


Recept na tento perník je u nás veliká stálice a už i tradice, troufám si říct :-).
Mám jej zapsaný v mém prvním velkém kuchařském sešitě, kam jsem si poctivě vystřihovala, lepila a psala recepty, které mě kdekoliv zaujaly ( dnes se musím smát, co vše - jaké "poklady" jsem si tam mohla dát :-D. 
Ne vždy jsem něco zkoušela, ale tento perník se u nás velmi rychle zabydlel a je stále hodně populární :-) Obzvlášť, provoním-li ho rumem a medem a do těsta přidám oříšky a hrozinky - tak akorád na skus - to potom ubývá nadzvukovou rychlostí :-)

Já  ho mám nejraději nakrájený na tenčí plátky a pomazaný domácí meruňkovou marmeládou... to bych se ujedla... kdybych mohla, ale držim se :-).
Co jsme doma ale také dělávali bylo, že jsme si upečený perník vyklopili na mřížku, podélně ho celý rozkrojili a pomazali marmeládou... pak můžete krájet větší kostky, jako vidíte zde :-)

Není s ním ani trošku práce - víceméně vše smícháte dohromady, v jedné míse, nezapatláte kopu nádobí  a pak jej  dáte péct, nic víc, nic míň  - ale ten výsledek je famózní a křupavá kůrčička na povrchu to jen umocňuje :-).

Perník jsem dělal do středně velkého pekáčku

350g hladké mouky
220g cukru
300ml mléka
1 vejce
3/4 kypřícího prášku do perníku
1 lžička perníkového koření
80ml oleje
40g kakaa
80g vlašských ořechů
3 lžíce rumu
1 lžíce medu
100g hrozinek

Do větší mísy nasypeme mouku, kypřící prášek, perníkové koření a cukr - všechny sypké ingredience.

Poté začneme přidávat i ostatní suroviny - olej, vejce, kakao, část mléka a pomalu začneme mixovat.

Nakonec vlijeme 3 lžíce rumu, med, ořechy a hrozinky a zbylé mléko a vše dohromady promícháme - vznikne nám tužší těsto, které  by mohlo připomínat těžkou lávu, kterévlijeme do předem vymazaného a hladou moukou vysypaného pekáčku a dáme péct na 170 stupňů.

Vzhledem k tomu, že perník je sám o sobě vysoký, doba pečení nebude kratší než 60 minut - průběžně však zkoušejte špejlový test a v momentě, kdy se těsto nebude na špejli přichytávat, máte hotovo.

Avšak pokud by těsto bylo uvnitř ještě nedodělané, ale kůrka měla tendence se již chytat, přikryjte vršek pekáčku alobalem a v pohodě dopečte :-).

Podáváme posypaný moučkovým cukrem :-).













Komentáře

  1. Perník občas peču :) tvůj recept si ukládám a určitě někdy vyzkouším!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky