Skořicový koláč s broskvemi


Při návratu z dovolené jsme se stavovali na návštěvu u našich příbuzných na Moravě. Při odjezdu druhý den jsme dostali bohatou výslužku a mimo jiné v ní byli i slaďoučké, měkké broskve přímo ze zahrady! Kdo by odolal.... my rozhodně ne :-).

Jaké na mě ale čekalo překvapení, když jsem otevřela doma lednici a v ní byla veliká mísa plná broskví! Dalších....  Sousedce se mimořádně urodilo a tak se podělila, i když ona se dělí každý rok, né že ne :-).

Mimo pojídání broskví jen tak, jsem se pustila i do přesnídávky pro našeho nejmenšího a v neposlední řadě připravila také koláč, když je ten víkend... :-).

K dispozici jsem měla zapůjčený kuchyňský robot Kitchen Aid od AP Servis, se kterým se pracuje opravdu samo :-)!
Já jsem při svém pečení zvyklá na klasický ruční mixér, takže tento pomocník pro mě byl skvělé oživení.... a také velká úspora času - nemusela jsem při šlehání stát pět minut na místě, což jako matka se dvěma nezbednými ratolestmi za zády opravdu oceňuji :-D.

Do korpusu koláče i do drobenky jsem  přisypala mojí oblíbenou a voňavou skořici, která jinak obyčejný korpus povýšila zase o kus výš :-) Se šťavnatými a sladkými broskvemi tvoří skořice super parťáky :-).



použila jsem formu o průměru 20 cm

těsto:
250g polohrubé mouky
1 lžička mleté skořice
1 lžička prášku do pečiva
1 vejce
65g másla
80ml mléka
1 vanilkový cukr
120g cukru
30g zakysané smetany
4 větší broskve

drobenka:
50g hladké mouky
50g cukru
40g másla
1 lžička skořice



Do robotu si dáme povolené máslo a cukr. Začneme šlehat - na plný výkon, dokud se nám obě suroviny nespojí.



Poté přihodíme vejce a také zakysanou smetanu.

V míse si smícháme mouku, špetku soli, prášek do pečiva a skořici.

Sypkou směs začneme přisypávat do robotu a postupně přiléváme i mléko. Pokračujeme ve šlehání dokud nám nevznikne jednotné tužší těsto.



Formu si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Část těsta vlijeme do připravené formy, na něj vyskládáme nakrájené měsíčky broskví po celé ploše formy.
Na broskve vlijeme zbylé těsto a  opět vyskládáme v bohaté vrstvě broskve.

Hladkou mouku si smícháme s moučkovým cukrem a skořicí.

V mikrovlnce si necháme rozpustit máslo, které poté vlijeme do misky s moukou, cukrem a skořici a rukou, nebo vidličkou vytvoříme ze všech surovin vlhkou drobenku, kterou posypeme vyskládané broskve ve formě.

Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi hodinu na 170 stupňů.

Podáváme vychladlé, nejlépe s čerstvě ušlehanou smetanou, kterou zmákne Kitche Aid za chviličku a vy můžete mezitím připravovat servírovací talířky :-).


























Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky