Hruškový koláč



Ještě než jsme odjeli na naši mini dovolenou na jižní Moravu, nakoupila jsem zásobu hrušek, ze kterých jsem se rozhodla udělat, mimo jiné,  ještě před cestou něco dobrého :-). Volba padla na čokoládový korpus s náplní plnou mascarpone a zakysané smetany, na které zaujaly místo právě zmíněné hrušky! A že to byla dobrota.. :-).

Já jsem dělala koláč do formy o průměřu 27cm, ale doporučuji dělat do formy alespoň o trochu menší - bude lepší, když těsto v korpuse bude o chlup víc :-).

Použila jsem formu o průměru 27 cm

170g hladké mouky
30g kakaa
50g moučkového cukru
1 žloutek
90g másla

250g mascarpone
200g zakysané smetany
110g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 větší hrušky

dále:
mandlové lupínky na dozdobení


Mouku a kakao smícháme dohromady a společně je prosyjeme přes síto.

K mouce  a kakau přidáme moučkový cukr, žloutek a na menší kostky pokrájené studené máslo.

Ze všech surovin vypracujeme jednotné těsto, které nebude lepit a vypracujeme z něj kouli - tu zabalíme do fólie, či igelitového sáčku a na 30 minut vložíme do lednice.

Z těsta utvoříme tlustší a menší placku - stačí když ji dlaní zmáčknete k podložce, tu pak přeneseme do připravené formy a rukou vtlačíme těsto po celé její ploše, včetně okrajů.

Mascarpone si vyšleháme se zakysanou smetanou, přisypeme oba cukru a za stálého šehání je zapracujeme do směsi, kterou poté vlijeme do připravené formy.

Hrušky si oloupeme, rozkorjíme na čtvrtky a zbavíme je jadřinců.

Každou čtvrtku hrušky na vnitřní části na několika místech podélně nařízneme a poté je klademe na koláč buď jednu vedle druhé, nebo dvě vždy naproti sobě a volná místa zaplníme menší částí zbylé hrušky.

Dáme péct na 170 stupňů na 30-40 minut.

Poté koláč posypeme mandlovými lupínky a necháme vychladit.


















Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky