Jablečný štrůdl mojí babičky


V pátek nám definitvně skončilo léto a s přicházejícím podzimem nastupují i také podzimní dobroty  :-).

Já jsem si jako první podzimní recept vybrala, alespoň za mě, ten nejúžasnější štrůdl na světě :-).

Štrůdl patří všeobecně mezi mé oblíbené moučníky. Vyzkoušela jsem jich už hodně, od spousty kuchařek a ve všelijakém provedení... přesto, nebo právě proto se ale stále vracím k tomu jednomu jedinému a tím je recept mojí babičky, který pro mě prostě nemá konkurenci :-).

Štrůdl je neskutečně dobrý a ač na něj padne skoro celá čtvrtka másla, tato investice rozhodně stojí za to a vyplatí se! A v tomto případě doporučuji opravdu nezaměňovat např. za Heru, protože chuť a vůně másla z těsta je cítit přímo dokonale a byla by škoda, kdyby chybělo!

Z uvedeného množství budete mít dvě středně velké šišky

těsto:
300g hladké mouky
200g másla
2 žloutky
4 lžíce studeného mléka

náplň:
5 větších jablek, nejlépe kyselejší, šťavnatá
2 lžičky mleté skořice
50g cukru ( zde přizpůsobte spíše kyselosti jablek)
2 hřebíčky
60g piškot
větší hrst vlašských ořechů


dále:
1-2 žloutky na potření
půlky vlašských ořechů na dozdobení


Do prosáté mouky nakrájíme studené máslo, zpracujeme na drobenku ke které poté přidáme oba žloutky, studené mléko a ručně vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet v lednici.

Jablíčka si nastrouháme na struhadle na tenčí plátky, přisypeme cukru, skořici, hřebíčky a vlašské ořechy, které jsme si nasekali na kousky. Pokud máte rádi hrozinky, neváhejte a přidejte je v tento moment také :-).
Vše společně důkladně promícháme.

Piškoty si vložíme do igelitového pytliku, vezmeme si váleček a piškoty jím postupným přejížděním přes sáček rozdrtíme najemno. Z piškot nemusí být uplná "strouhanka" ale je dobré se vyvarovat větším kouskům, které by pak ve štrůdku "překážely".

Těsto si vyndáme z lednice a rozdělíme na dvě stejně velké půlky.

Z každé z nich si vyválíme obdelníkový plát, tenký asi 1 - 1,5cm.

Doprostřed těsta nasypeme podélně od jednoho konce ke druhému část nadrcených piškot - od kraje si nechte asi 3cm volného místa z každé strany na zabalení. Piškoty vsáknou přebytečnou vlhkost z jablíček, která neprosákne do těsta a to zůstane tak hezky křupavé!

Na piškoty poté poklademe ochucená jablíčka - na vrstvě rozhodně nešetřete - štrůdl je dokonalý, když je náplň bohatá a jablíčka se v něm nemusí hledat... zkrátka, je-li pořádně do čeho kousnout :-).

Přes jablečnou náplň přehrneme jednu stranu těsta a následně na ni - aby ji částečně překrývala i tu druhou. Oba konce ohrneme směrem dovnitř.

Povrch štrůdlu potřeme žloutkem a poklademe na něj vlašské ořechy.

Pečeme na 175 stupňů 30-35 minut. Štrůdl by měl mít po upečení zlatavý nádech a také vám dokonale provonit kuchyň.























Komentáře

  1. Tak ten vypadá úžasně, i když jsem nemocná a moc toho do sebe nedám, tak na ten jsem dostala hned chuť, jen co jsem ho viděla :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky