Mandlový koláč se švestkami


Švestkový koláč jsem během týdne dělala už podruhé... První pokus nebyl špatný, ale potřeboval trochu obměnit. Obměnila jsem  tedy trochu víc, vlastně skoro celý - z pevného základu zbyl jen korpus - zato náplň koláče dosáhla velkých změn :-).
Původní záměr se smetanovou zálivkou, inspirovaný jablečným koláčem zde na blogu,  jsem změnila za mandlovou náplň - skoro jako marcipánovou  - mňam :-) a také částečně mandlový korpus.  A myslím, že jsem udělala dobře :-). Kombinace mandlí a švestek je skvělá, koláč je svěží a jediný problém, který může nastat je ten, že nebudete vědět, kdy přestat přikrojovat další a další dílek na váš talířek :-).

Pokud jde o mandlovou mouku - je k dostání již hotová - koupit ji můžete např. v cukrářských potřebách, v sortimentu ji má také vybrané prodejny M&S. 
Další možností je si ji udělat doma - postup je velmi jednoduchý - můžete ji dělat z neloupaných mandí, ale já mám raději mandle bez slupky, takže vždy nechám mandle asi pět minut blanšírovat ( vhodíte je do vařící vody), potom snadno slupku sloupnete, necháte vyschnout a nakonec rozemelete, rozmixujete na jemný prášek - mouku...
Pokud byste chtěli mandlovou mouku v korpuse vynecha, můžete uvedené množství nahradit pouze moukou hladkou :-).



Pekla jsem ve formě o průměru 23 cm


100g hladké mouky
100g  mandlové mouky
90g másla
1 žloutek
50g cukr moučka

100g mandlové mouky
1 vejce
100ml smetany ke šlehání
80g cukru
2 lžíce Amaretta

cca 300g vypeckovaných švestek

Obě mouky společně s moučkovým cukrem smícháme dohromady, přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a žloutek.
Nejlépe ručně vytvoříme ze všech surovin nejprve drobenku, ze které postupným zpracováním uděláme jednotné těsto, které zabalíme do fólie  a necháme 30 minut v lednici.

Mezitím si připravíme mandlovou náplň do koláče...

Mandlovou mouku smícháme s cukrem, přilijeme smetanu, Amaretto a přidáme také vajíčko.
Pomocí vidličky vypracujeme hustější těstíčko, které necháme chvíli stranou.

Formu si vymažeme máslem a vysypeme hladkou, nebo můžeme i mandlovou moukou.

Jelikož je těsto velmi křehké, rozhodla jsem se, že ho nebudu vyvalovat na placku  a pak složitě přenášet, ale natrhala jsem si ho na malé kousky, kterými jsem pokrylo dno  formy a pak rukou postupně rozprostírala a rozmačkávala těsto po celé ploše, včetně okrajů.








Na několika místech si těsto propíchneme vidličkou.

Připravenou mandlovou náplň si v míse ještě jednou ode dna promícháme a poté ji vlijeme na připravené těsto.

Švestky vypeckujeme a rozdělíme na půlky, které klademe řeznou stranou na celou plochu koláče. Pokud někde zbyde místo, švestky si pokrájíme na čtvrtinky a jimi ho vyplníme.

Pečeme v předehřáté troubě na 165-170 stupňů, zhruba 35-40 minut.












Komentáře

  1. Stejný recept mi před měsícem podstrčila babička od sousedky... Díky, za připomenutí. Papírek zahodím a pro info se vrátím sem k tobě. Vypadá skvěle!
    Měj se krásně,
    Š

    Corculum | Stepanka_T
    Instagram

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky