Polentový koláč s houbami





V lese teď poslední dny trávíme docela dost času... Rostou, houby rostou a na to my se těšíme celý rok :-). Poslední roky jsme tomu moc nedali, ale letos si to vynahrazujeme plnými doušky :-) Sbíráme, čistíme, sušíme a zprácováváme... stále a pořád dokola :-) Hub není nikdy dost a mít železné zásoby prostě neuškodí :-).

Já jsem ale tentokrát vsadila na houby čerstvé - konrétně na hříbky a připravila je jako náplň slaného koláče - bezlepkového. Houby jsou jak uvnitř, tak i na povrchu :-)


Použia jsem formu o průměru 20cm

těsto:
300ml vody
220g instantní polenty
20g másla
1 žloutek


náplň:
450g hub, použila jsem tvrdé, bílé hříbky
1 lžička mletého kmínu
1-2 stroužky česneku
100ml smetany ke šlehání
50ml mléka
1 žloutek
sůl
pepř

dále na dozdobení:
pokrájené houby na plátky
hrst cherry rajčátek 
hladkolistá petržel

Vodu si nalijeme do kastrůlku a necháme přivést k varu.

Jakmile se voda vaří, osolíme a začneme do ní  po částech přisypávat polentu a mícháme. Polenta bude velmi rychle houstnou a  mít tendence se zespodu přichytávat, proto neodcházejte od plotny a pravidelně míchejte. Vydržte alespoň minutu. Poté přidejte na kousky nakrájené máslo a vmíchejte jej do těsta, společně se žloutkem.

Necháme těsto zchladnout a nejlépe ručně zpracujeme do jednoho dílu. Těsto by mělo držet při sobě, i když polenta se snadno bude drolit.

Formu vymažeme máslem a vysypeme instantní polentou.

Těsto přendáme, klidně v celku, do formy a prsty rozprostředeme po její celé ploše i stranách.

Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky.

Pánev necháme rozpálit, vlijeme do ní trochu olivového oleje a poté vsypeme pokrájené houby. osolíme, zlehka opepříme, přidáme na plátky nakrájený česnek a kmín a restujeme do částečného změknutí hub.

Připravenou houbovou směs přendáme na polentový korpus.

Smetanu, mléko a žloutek smícháme v misce dohromady a opatrně ji vlijeme do formy, na houbovou náplň.

Nakonec na koláč poklademe plátky nakrájených hub, rozpůlená rajčátka a posypeme petrželkou.

Pečeme 45 minut na 170 stupňů a podáváme nejlépe ještě horké :-)


















Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky