Limetková roláda


To jsme takhle v týdnu měli volné odpoledne a od rána se dohadovali, co si počnme s načatým dnem.... 

Nakonec  jsme se rozhodli, že uděláme přepadovku a bez ohlášení navštívíme moji 
babičku :-).  

Na všechny naše ohlášené návštěvy vím, že pro nás bude jistě ke kávě něco dobrého upečeno...  A aby bylo napečeno i na nečekanou návštěvu a my na ní nejeli s práznou, rozhodla jsem se, že něco  narychlo upeču :-)

Volba nakonec padla na roládu, ale abych vyzkoušela zase něco nového, rozhodla jsem se jako náplň použít tvaroh, ochucený limetkovou šťávou a také kúrou.  

Kombinace sladko-kyselá je perfektní nejen na horké letní dny, ale skvěle osvěží i teď, kdy nám podzim skoro klepe na dveře. 

K tomu nadýchané piškotové těsto, trochu moučkového cukru navrch, vcelku rychle máte na stole dezert, který jistě potěší :-).
3 vejce
150g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
90g cukru
80g mléka
špetka soli

500g tvarohu
3 plátky želatiny
120g moučkového cukru
80ml limetkové šťávy - jsou to dvě středně velké limetky
nastrouhaná kúra ze dvou limetek


Oddělíme bílky od žloutků.

Bílky nalijeme do suché nádoby a vyšleháme z nich tuhý, pevný sníh, který necháme chvíli stranou.

Troubu si předehřejeme na 170st. 

V menší míse smícháme dohromady mouku, prášek do pečiva a sůl.


V jiné mísy vyšleháme žloutky s cukrem do světlé, husté pěny.

Sypkou směs postupně začneme zašleháváme k vajíčkové směsi,  postupně přiléváme mléko  a nakonec zlehka vmícháme bílky, ale již nešleháme.

Plech vyložíme pečícím papírem, těsto na něj rovnoměrně rozetřeme a pečeme 15-20 minut.


Po upečení přendáme těsto na nový pečící papír, který položíme na vlhkou utěrku a vše společně zabalíme do rolády, kterou takto  necháme zcela vychladnout.


Želatinu si namočíme do studené vody a necháme deset minut změknout.

Smícháme tvaroh a cukr dohromady, společně prošleháme, přisypeme limetkovou kúru a také šťávu z limetek - opět vše promícháme.

Změklé plátky želatiny vyždímeme, zbavíme přebytečné vody, dáme je do malého rendlíku na sporák a na mírný stupeň zapneme. Během mále chviličky se začnou plátky želatiny rozpouštět a v ten moment ihned odstraníme ze zdroje tepla a necháme asi 10 minut odstát stranou. 

Poté začneme rozpuštěnou želatinu postupně zašlehávat do ochuceného tvarohu.

Vychladlou roládu si opatrně rozbalíme, potřeme ji větší vrstvou připravené náplně a poté ji začneme opět srolovávat - pomoci si opět můžeme pečícím papírem.

Roládu i s náplní zabalíme do alobalu a dáme ji odležet, nejlépe přes noc, do lednice.

Podáváme posypanou moučkovým cukrem a limetkovou kúrou.











Komentáře

  1. Tak ta vypadá skvěle! Limetkovou jsem ještě nikdy neměla :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Nelo :-) Je na čase to změnit :-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky