Tvarohový koláč s borůvkami



Jednoduchý a přitom tak skvělý! Ne nadaromo se říá, že v jednoduchosti je krása! V tomto případě tedy hlavně báječná chuť :-).
Recept na tento vynikající koláč jsem si vyprosila na naší dovolené na jižní Moravě, kde jsme ho měli možnost ochutnat, mimo jiné, k snídani a všichni jsme se nad ním doslova rozplývali :-).

Pravda, není to uplně sezónní záležitost - lesním borůvkám už letos dávno odzvonilo, ale ty velké, kanadské můžete sehnat v každém druhém obchodě během celého roku a tak není problém ho udělat kdykoliv!
A pokud na borůvky nebudete mít chuť, recept je velmi univerzální na všechno ovoce- velmi snadno si ho dokážu představit s rybízem, meruňkami, nebo třeba malinami rozhodně nic nezkazíte :-).


použila jsem formu o průměru 24cm


těsto:
250g polohrubé mouky
100g cukru moučka
120g másla
1 vejce
1 lžčka prášku do pečiva
1 vanilkový cukr

tvarohová náplň:
500g tvarohu
1 vejce
2 lžíce cukru
150ml mléka
50ml oleje
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudink

dále:
200g borůvek

Mouku, moučkový i vanilkový cukr a prášek do pečiva smícháme dohromady.

Přidáme pokrájené máslo a vajíčko a ze všech surovin vypracujeme jednotné těsto.

Z těsta si oddělíme asi 1/3, kterou dáme do igelitového sáčku a ten vložíme  asi na 40 minut do mrazáku.

Větší část těsta taktéž zabalíme do fólie, nebo vložíme do sáčku a dáme na stejnou dobu do lednice.

Do mísy si přendáme tvaroh,  do kterého postupně zašleháme oba cukry, vajíčko, mléko, olej a naposledy pudinkový prášek.

Těsto, které máme  v lednici si vyndáme a na lehce pomoučněné podložce vyválíme do tvaru placky, která bude větší než průměr formy.

Vyválenou placku obtočíme na váleček a opatrně přeneseme do formy tak, aby těsto překrývalo její okraje.  Prsty udusáme jak na dně, tak i na okrajích a přebytečné těsto odřízneme.

Tvarohovou směs vlijeme na připravený korpus a na ní poklademe po celé ploše omyté borůvky.

Z mrazáku si vyndáme poslední část těsta, které pomocí struhadla nastrouháme na tvarohovou část s borůvkami.

Vložíme do předehřáté troubě na 170 stupňů, 45 minut.


























Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky