Vanilkový koláč



Tento francouzský dezert, jak už jeho originální název napovídá ( French custard pie) je plný pudinku, vanilkového pudinku - ovšem ne toho, kdy nasypete obsah koupené sáčku do mléka a uvaříte -nýbrž toho domácího, s láskou udělaného :-) - do kterého přidáte voňavou dřeň z vanilkového lusku a čerstvé žloutky a k zahuštění vám pomůže škrob.
Věřte mi  - ten rozdíl je opravdu nesrovnatelný a čas strávený nad přípravou téměř stejný, takže ulehčovat si práci se v tomto případě až tak nevyplácí :-) Rovněž investujte peníze do dobrého vanilkového lusku, určitě nenahrazujte vanilkovým cukrem, nebo esencí - já osobně miluji ta malá zrníčka, která chuť výsledného koláče prostě povznese až do výšin... :-D

použila jsem dortovou formu o průměru 20cm

těsto:
280g hladké mouky
15g cukru
100g másla
70ml mléka
1 žloutek
špetka soli

na pudink:
4 žloutky
220g cukru
750ml mléka
250ml smetany ke šlehání
1 celé vejce
1 vanilkový lusk
110g kukuřičného škrobu

Mléko nalijeme do hrnce, přidáme cukr a dřeň z vanilkového lusku, kterou jsme získáme tak, že lusk rozřízneme podélně a tupou stranou nožem od začátku až do konce lusku vytlačíme vanilkovou dřeň.

Obsah hrnce zahříváme k bodu varu, poté na chvíli odstavíme.

Do misky si dáme vaječné žloutky, přisypeme kukuřičný škrob, část smetany a vejce a začneme rozmíchávat, než se veškerý škrobový prášek rozpustí a ze všech surovin nám vznikne hustější kašička. Přilijeme i zbylou smetanu, vše znovu promícháme.

Do vaječné směsi přilijeme trochu teplého mléka, smícháme a poté ji po částech začneme zašlehávat do hrnce k mléku, které jsme si dali na plotnu a ohříváme na mírný plamen.

Za stálého míchání přivedeme pudink až do husté konzistence, kterou však mužeme ještě míchat
( rozuměj - vařečka by v něm neměla uplně stát), ale příliš tekutá konzistence je také špatně.

Hrnec odstraníme ze zdroje tepla, přikryjeme potrravinářskou fólií a necháme stranou.

Prosátou mouku a studené máslo nakrájené na drobné kostky smícháme v míse dohromady a nejlépe ručně vypracujeme drobenku - máslo by se nám mělo dokonale propracovat s moukou. Přidáme žloutek a po částech i mléko a postupně vypracujeme z drobenky pevné, hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 30 minut odležet do lednice.

Dortovou formu si vymažeme máslem a vyspeme hladkou moukou.

Těsto vyndáme z lednice a na pomoučněné podložce vyválíme na placku tenkou asi 1,5cm, kterou omotáme na váleček a opatrně ji rozprostřeme do formy tak, aby těsto bylo i na jijích okrajích. Přečnívajíci těsto odřízneme.

Vanilkový pudink vlijeme do formy, vršek náplně zarovnáme. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 1 hodinu.












Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky