Bezlepkové vafle





Dnešní den je tak trochu slavnostní :-). V našem městě je tradiční posvícení, každoročně jsme na poledne  pozváni ke tchánovcům na dokonale propečenou kachnu, zelí, knedlíky.... samozřejmě nechybí ani koláčky a vlastně celý den se nese v takovém svátečním, pohodovém duchu :-).

Pro nás bylo sváteční ale dnes i to, že jsme se v neděli všichni ráno sešli u stolu, což se díky zaměstnání často nestává a tak jsem toho využila a když už je to posvícení, udělala jsem pro celou rodinu i trochu slavnostnější snídani :-) Něco jiného než máme obyvkle :-).

Na vaflovač se mi prášilo už delší dobu, proto volba byla jasná - dáme si vafle! A jelikož nás čekalo perné poledne ve forme oběda, trošku jsem naši snídani odlehčila - jak od klasické pšeničné mouky a bílého cukru, ale do těsta jsem zakomponovala také Skyr, tradiční islanský mléčný výrobek.
Ten jsem pak ještě použila jako pomazání na samotnou vafli, pod kopu sladkého ovoce :-).

na cca 5-6 vaflí budete potřebovat:

200g bezlepkové mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
60g třtinového cukru
špetka soli
2 vejce
20ml oleje
140g Skyr
170ml mléka

dále:
Skyr na pomazání
ovoce dle chuti

Mouku, prášek do pečiva, sůl i oba cukry vsypeme do misky a společně promícháme.

Bílky si oddělíme od žloutků - ty vhodíme do misky. Bílky vlijeme do vyšší nádoby a postupně vyšleháme do tuhého sněhu, který si zatím necháme stranou.

Do mísy ke žloutkům přilijeme olej a Skyr, vše vyšleháme a postupně začneme přidávat i mléko, které šleháním spojíme s ostatními surovinami.

Do této mísy začneme pomalu přisypávat sypké suroviny  a vše promícháme - těsto bude spíš těžší a hutnější.

Nakonec začneme vmíchávat, nejlépe např. gumovou stěrkou,  vyšlehaný sníh.

Finální těsto bude hustější konzistence, nebojte se toho, avšak zdálo-by se vám příliš hutné, přilijte ještě trochu mléka a těsto zřeďte.

Do vyhřátého vaflovače dáme kousek másla a poté začneme smažit jednu vafli po druhé.

Ty pak jednotlivě potřeme vrstvou Skyru a na tu poklademe bohatou vrstvu ovoce :-).







Komentáře

Oblíbené příspěvky