Jogurtový chia pudink s malinami a domácí granolou



Chia pudink patří u nás k favoritům :-) Myslím, že i zde na blogu je o něm někde zmínka.. jestli se nepletu :-). Vždy máme takové období, kdy ho doma dělám každý den, na sto tisíc způsobů a chutí a pak zase přijde období tzv. přejezení, kdy si chia semínka sypu maximálně tak ráno na kaši :-D.
Momentálně ale najíždí první vlna a já jsem se rozhodla ho tentokrát připravit přidáním Skyru, vedle tradičního sojového mléka, ze kterého ho dělám běžně.  Skyr je něco mezi jogurtem a tvarohem, s vysokým obsahem proteinu a naopak minimálním podílem tuku, což je dobré pro ( nejen) dietáře :-).
Chia pudink je z něj krásně jemný s příjemněou chutí!

Pokud máte čas a nespěcháte,  respektive např. spěcháte ráno, připravte si pudink k snídani klidně večer předem. Ráno jen vyndáte z lednice, dozdobíte a máte hotovo :-).
Během pár minut, jednoduché velmi :-). Pokud máte chuť k odpolední svačince, stačí nechat hodinu až dvě odležet (klidně i mimo lednici) a chia semínka vám v jogurtu krásně nabobtnají a pudink bude hotov taktéž :-).

Co se týče domácí granoli - fantazii se meze nekladou - já využila zásoby, které jsem měla doma. Ale tím to zdaleko nemusí končit, můžete přidat ( nebo ubrat) opravdu mnohem více - jiné druhy ořechů, brusinky, kousky kokosu ( zde je strouhaný), sušené ovoce.... Vždy bude naprosto dokonalá a já měla co dělat, abych ji neujídala z plechu ještě teplou, klidně samotnou :-).

uvedené množství je na 2-3 porce

na granolu:
50g ovesných, bezlepkových vloček
20g vlašských ořechů
20g slunečnicových semínek
15g dýňových semínek
15g loupaného sezamu
35g rozinek
15g strouhaného kokosu
15g madlí
1/2 lžičky mleté skořice

na zálivku:
50g medu
15g másla
15g slunečnicového oleje

chia pudink:
40g chia semínek
140g jogurtu Skyr
80g kokosového mléka
20g agávového sirupu

dále:
cca 130g malin


Vlašské ořechy i mandli rozložíme  na prkénko a nožem nasekáme na menší kousky - přendáme do mísy.

Přidáme ovesné vločky, slunečnicová i dýňová semínka, sezam, rozinky i strouhaný kokos.

V neposlední řadě i skořici.

Do menšího rendlíku nalijeme med, slunečnicový olej a kousek másla. Dáme na plotnu a na nízký stupeň zahříváme dokud se máslo nerozpustí, med nezřídne a všechny suroviny se nespojí.

Medovou směs vlijeme do mísy se všemi ostatními ingrediencemi a buď vidličkou, nebo
rukou ( pozor, ať se nespálíte) společně promícháme tak, aby bylo každé semínko, každý ořech obalen medovou směsí.

Troubu si předehřejeme na 130 stupňů.

Plech si vyložíme pečícím papírem, připravenou granolu na něj rovnoměrně vložíme, vidličkou ještě upravíme, aby nikde nebyla navrstvená více a byla "pohodlně" rozprostřena po celé ploše plechu.

Dáme do trouby a pečeme asi 25 minut. Během té doby alespoň jednou, lépe dvakrát obrátíme, aby se granola propekla ze všech stran a raději průběžně kontrolujeme. Mně se první várka trošku připekla, protože jsem experimentovala s teplotou a už byla .... no nedala se jíst - ořechy zhořkly a chuť spáleniny tam byla bohužel cítit.

Plech vynadáme z trouby a necháme zchladnout. Poté můžeme nasypat do uzavíratelný sklenice a uchovat pár dnů ( zatím nemám vyzkoušeno, ale týden snad zvládne).

Odvážená chia semínka dáme do misky, přidáme jogurt i mléko, ochutíme agávovým sirupem , vše společně promícháme do hladké hmoty.

Misku s chia vložíme do lednice a necháme asi hodinu až dvě odpočívat. Po té době by měla být semínka již nabobtnaná a pudink hotov.

Do sklenice vložíme rozmačkané maliny, chia pudink a vše zasypte  vrstvou domácí granoly :-).




























Komentáře

Oblíbené příspěvky