Mandlový koláč



Jestli máte v oblibě mandle a vše mandlové, tento koláč vám jistě udělá velkou radost :-). Důležitou roli hraje totiž ( vedle výborného jemného korpusu) právě mandlová nádivka! Sněhová mandlová nadivka, která vznikla z vyšlehaných bílků a přidáním jemné mandlové mouky! 
Výsledkem je výborný, vláčný, žádný dusivý koláč. Mandlový sníh je tak křehký, vidlička se do něj jen zaboří.... dokonalá peřinka, řekla bych :-) 
V kombinaci s meruňkovou marmeládou, která k jemnému koláči dodává ten správný šmrnc... neodoláte :-).

S mandlovou moukou velmi ráda peču a pracuji ( a to nejenom moje oblíbené makronky, které dělám hodně často). Mandlové těsto je jedno z mých nejoblíbenějších, je sladké samo o sobě, chutné -  proto budete-li mít mandlové mouky dostatek, klidně polovinou nahraďte mouku polohrubou.

Pokud neseženete mouku již hotovou, nelámejte si s tím hlavu! Kupte dva pytlíčky mandlí, 
v malém rendlíku přiveďte vodu k varu, mandle do ní vhoďte a nechte asi jednu minutu. Poté je sceďte, slupku oloupejte, mandle nechte oschnout a poté najemno rozmixujte.  Máte hotovo :-).


koláč jsem dělala do formu o průměru 25cm

těsto:
300g polohrubé mouky
2 žloutky
80g cukru
160g másla
2 lžíce mléka

mandlová nádivka:
5 bílků
80g cukru
200g mandlové mouky

dále:
meruňková marmeláda
mandlové lupínky na ozdobení

Žloutky a cukr si společně vyšleháme do světlé nadýchané pěny, do které začneme postupně přidávat změklé máslo pokrájené na kousky. 
Za stáleho šlehání zapracujeme do vaječné hmoty.

Poté začneme přisypávat mouku a přidáme i dvě lžíce mléka.

Vznikne nám vláčné těsto, které nemusíme nikterak zpracovávat v jeden celek, ale rovnou ho přendáme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy.

Aby se vám těsto nelepilo na ruce, klidně si navlhčete ruce a prsty postupně rovnoměrně rozprostírejte těsto po celé ploše formy, včetně na její okraje. 

Na pár  místech propíchneme vidličkou a dáme na 10 minut do trouby předehřáté na 170 stupňů.

Mezitím si připravíme mandlovou nádivku:

Bílky si vyšleháme do tuhého pevného sněhu, do kterého poté přidáme po částech i cukr. 
Je-li řádně zašlehaný, v tuto chvíli  můžeme odložit šlehací metly a už jen díky např. gumové stěrky začneme opatrně vmíchávat do sněhu mandlovou mouku.

Předpečený korpus vyndáme z trouby a pomažeme ho vrstvou meruňkové marmelády.

Na tu poté vlijeme mandlouvou nádivku, kterou bohatě posypeme mandlovými lupínky.

Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 30 minut, koláč by měl být dozlatova propečený.

Podáváme uplně vychladlý.




















Komentáře

Oblíbené příspěvky