Pistáciové košíčky



Kdo mě sledujete na Instagramu, určitě vám nemohlo uniknout, že jsem minulý týden připravovala narozeninový dort pro mého manžela :-).  Jeho základ byl čokoládový korpus a do náplně jsem tentokrát použila pistáciovou příchuť. Upéct něco pistáciového jsem se totiž chystala už hrozně dlouho, ještě déle jsem si pak kupovala pistáciovou pastu, až jsem se nedávno konečně rozhoupala a zakoupila ji... dveře pro pečení byly otevřené :-).

Dort byl vlastně jedna velká zkouška, jestli pasta obstojí, kolik je jí potřeba, aby v dezertu byla vlastně cítit a tak... :-).

Chuťově obstála velmi, kdo máte rádi, stejně jako já, pistáciové oříšky, neváhejte a jděte do toho - je to slast :-). 

A konečně, ne však jako poslední... použila jsem ji k přípravě košíčků s pistáciovým krémem, který jsem si připravila pro soutěž s e-shopem Kitos, nabízející stylové kuchyňské potřeby a domácí doplňky (což jsou obchůdky pro mě jako dělané... :-D), která mi v minulých týdnech byla nabídnuta :-). A já soutěžím ráda, tak jsem výzvu přijala :-).

A jestli i vy chcete využít muffinovou formu trošku jinak než na samotné muffiny, čtěte dál a třeba se i inspirujte :-).
Na 5-6 košíčků budete potřebovat:

křehké těsto:
130g hladké mouky
30g mandlové mouky
80g studeného másla
30g cukru moučka
1,5 lžíce vody, nejlépe ledové

na pistáciový krém:
400ml smetany ke šlehání
200g bílé čokolády
2 lžičky pistáciové pasty

dále:
pistácie
ovoce na dozdobení

Prosátou mouku přesypeme do mísy a na menší kousky k ní přidáme i máslo - pozor, máslo by mělo být studené, žádná pokojová teplota, ale vyndané rovnou z lednice!

Prsty, ne celými dlaněmi ( aby se máslo nerozpustilo) z mouky a másla vytvoříme jakousi drobenku, ke které přidáme i mandlovou mouku a cukr, vše co nejrychleji zpracujeme k sobě a poté přilijeme nejprve jednu lžíce ledově vychlazené vody, bude-li se vám zdát těsto ještě příliš sypké, přidejte další půl lžíci a promícháme tak, aby nám vznikl jakýsi chuchvalec těsta - nepotřebujeme těsto dokonale zpracované, do kuličky zabalené.

Těsto, které zatím nemá žádný tvar, vyklopíme na podložku, dáme na jednu hromádku a hranou dlaně jej po částech jakoby rozmazáváme před sebe ( či pryč od sebe) po podložce... Když jsme u konce, vše znovu srolujeme k sobě, hromádku lehce pootočíme a opět hranou dlaně rozmázneme části těsta před sebe. To celé opakujeme 3x-4x.

Z těsta uděláme placku, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do lednice - ideálně přes noc, pokud ho necháte chladit 24 hodin, rozhodně tím nic nezkazíte.

Odleželé těsto vyndáme z lednice, ustřihneme si dva stejně velké pruhy pečícího papíru  a placku těsta vložíme mezi ně. Válečkem poté vyvalujeme pomalu a opatrně placku tenkou asi 1,5cm.



Když máme placku potřebných rozměrů hotovou, sejeme vrchní vrstvu papíru a pomocí vykrajovátka, sklenice, či hrnečku ( průměr alespoň 10cm, aby se nám dokázala obtočit o formu) vykrojíme pět stejně velkých kruhů, které jednotlivě ještě opatrně o trošku vyválíme.



Formu na muffiny si otočíme a jednotlivé výčnělky ( dno a strany zvenku) vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.




Na váleček nabereme postupně každou placku a opatrně jej vložíme na vymazanou formu tak, aby pokrývala celou její část.



Formu dáme do vyhřáté trouby a pečeme 15-20 minut na 160 stupňů. Košíčky by měly mít zlatavou barvu a být krásně křupavé a propečené.



Takto upečené košíčky můžete skladovat zabalené v igelitovém pytlíku několik dnů. Já osobně je měla předpřipravené asi týden dopředu.

Pak už zbývá připravit krém :-).

Bílou čokoládu si nalámeme na menší kousky.

Smetanu nalijeme do rendlíku, dáme na sporák a na středním plameni ji zahříváme až těsně pod bod varu. V tento moment sundáme ze zdroje tepla a přihodíme na kousky nalámanou čokoládu, kterou pomocí metličky necháme ve smetaně zcela rozpustit.

Čokoládovou smetanu necháme vychladit a poté ji přesuneme do lednice, kde ji necháme určitě alespoň přes noc.  :-) Nyní si ale dávejte velký pozor a raději snad ani  neochutnávejte, protože pak byste kolem lednice měli podezřele  nebezpečně moc cest a ráno by na vás mohl čekat prázdný kastrůlek :-).

Vychladlou smetanu začneme šlehat nejdřív na nižší stupeň,  postupně pak přidávejte na otáčkách a šlehejte alespoň 5minut, než bude smetana zcela tuhá.

V tuto chvíli do ní můžete přidat po lžíčkách pistáciovou pastu a postupně zašlehávat.

Hotovou náplň  přendáme do zdobícího sáčku a jednotlivé košíčky naplníme.





Dozdobíme libovolným ovocem a pistáciovými oříšky :-)

































Komentáře

  1. Skvělý nápad! Rozhodně o zkusím. To využití muffinové formy na košíčky je fakt luxusní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) A jdou skvěle vyklopit, bonus navíc :-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky