Skořicový koláč s karamelizovanými jablky



Když mám nápad na koláč, občas se stane, že ve finále je výsledek uplně jiný, než na začátku pečení -  ubírám, přidávám, měním složení a poměr jednodlivých surovin ... většinou to není na škodu - a je to právě i případ tohoto receptu :-). Počáteční představa byla docela odlišná, ale jsem ráda, že jsem u ní nezůstala :-). 
Jemná náplň z lučiny a mascarpone, ovoněná skořicí, společně s karamelizovanými jablíčky a navíc ještě vlašskými ořechy tvoří moc příjemnou kombinaci, akorád tak naskus, která obzvlášť teď na podzim, do sychravých dní přijde dokonale vhod :-).


pekla jsem ve čtvercové formě 24x24cm

těsto:
230g hladké mouky
80g moučkového cukru
1 žloutek
90g másla
2 lžíce studené vody

náplň:
240g lučiny
250g mascarpone
130g cukru
špetka muškátového oříšku
2 plné lžičky skořice
20g polohrubé mouky

1 větší jablko
50g cukru
3 hřebíčky
snítek skořice
hrst vlašských ořechů

Prosátou mouku a cukr smícháme v míse dohromady, přidáme pokrájené máslo, žloutek a vodu - raději postupně, lžíci po lžíci.
Nejlépe ručně vypracujeme ze všech surovin nejprve vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie, nebo igelitového pytlíku a dáme do lednice.

Lučinu vyšleháme společně s  mascarpone i cukrem do lehkého nadýchaného krému, do kterého poté přidáme i obě koření - skořici a muškátový oříšek, společně s polohrubou moukou.

Těsto vyndáme z lednic, na pomoučněné podložce z něj vyválíme požadovaný tvar, opatrně nabereme na váleček a přendáme do formy. Prsty vtlačíme těsto na dno i kraje a na pár místech propíchneme vidličkou.

Skořicovou náplň vlijeme na připravené těsto.

Jablko omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka.

Cukr nasypeme do hrnce a bez míchání ho necháme uplně rozpustit. Poté na něj vložíme kolečka jablek, přisypeme hřebíček i skořici a necháme aby jablka pustila šťávu a změkla - trvá to asi 10 minut. Poté jablka vyjememe z rozvaru a poskládáme ho na skořicovou náplň na koláči.
Ořechy nasekáme na menší kousky a nedbale na koláč nasypeme.

Formu s koláčem dáme do předehřáté trouby a pečeme 30-40 minut na 170 stupňů.





























Komentáře

  1. Koláček vypadá krásně, takový jsem ještě neviděla :) Skořici cpu kam se dá, takže by mi určitě chutnal.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky