Dýňový koláč



Poslední dny není tematičtější chuť dezertu než dýňová, proto ani u nás na stole nemohla dýně chybět.

Tento koláč slavil u nás hodně velký úspěch, obzvlášť u syna, který si na koláče zas až tak moc nepotrpí... 
Proto jsem jej během pár dnů musela péct znova, včera večer naposledy - měl to jako překvápko až se probudí :-). A ta radost byla opravdu nepopsatelná :-) Ihned se dožadoval toho výborného "dortu", už už aby byl na talířku a mohl zahučet rovnou do bříška :-).
Tato verze receptu je první, včera jsem neměla doma už Philadelphii, takže jsem plné množství nahradila jen mascarpone, dokonce jsem ho o pár gramů i přidala.... A bylo to samozřejmě také super :-). 

Dýňové pyré si uděláte velmi snadno! Stačí k tomu menší, či střední dýně. 
Tu rozpůlíme, lžící vydlabeme semínka  a poté obě půlky rozřežeme na menší kousky.
Ty vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby, kde pečeme asi hodinu na 180 stupňů. Dýně by poté měla být zcela měkká.
Necháme vychladit, přendáme do mixéru ( u dýně hokaido včetně slupky), přilijeme trošku vody aby pyré nebylo přiliš husté a zcela rozmixujeme.
Pekla jsem ve formě o průměru 25cm

340g hladké mouky
120g cukr moučka
2 žloutky
125g másla
4 lžíce vody

200g dýňového pyré
250g mascarpone
70g philadelphie
100g cukru moučka
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 vejce

Prosátou mouku a cukr smícháme v míse dohromady, přidáme pokrájené máslo, žloutek a vodu - raději postupně, lžíci po lžíci.
Nejlépe ručně vypracujeme ze všech surovin vláčné, avšak nelepivé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie, nebo igelitového pytlíku a dáme na necelou  hodinku do lednice.

Mascarpone si vyšleháme společně s philadelphií a moučkovým cukrem.

Přidáme vejce, skořici i muškátový oříšek a nakonec vmícháme dýňové pyré.

Těsto vyndáme z lednice, část - asi 1/3 si necháme stranou na pozdější dozdobení koláče.

Zbytek vyválíme na pomoučněné podložce do kruhu, které pomocí válečku opatrně přeneseme do připravené formy.

Na několika místech propíchneme vidličkou a na korpus vlijeme dýňovou náplň.

Z těsta, které jsme si nechali stranou vyválíme placku, ze které budeme vykrajovátkem tvořit námi zvolené tvary - já jsem použila např. dva druhy lísků a doprostřed dvě dýňě - tematicky :-).

Vykrájené tvary libovolně rozložíme na koláč, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 170 stupňů 45-50 minut.

V případě, že vám těsto ještě zbyde, rozhodně ho nevyhazujte! Já jsem udělala synovi sušenky ve tvaru dýně a jaký měly úspěch :-).

Upečený koláč necháme uplně vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat :-)














Komentáře

Oblíbené příspěvky