Smetanová bábovka


Recept na bábovku jsem původně na blog dávat vůbec nechtěla :-). Jistě jich má každý z vás v archivu mraky a to na všelijaké způsoby! 

Včera nebylo moc času něco speciálního vymýšlet, dopoledne jsme strávili na nákupech a doma nám chybělo něco dobrého na zub k  odpolední kávičce ( a takové stavy nemám vůbec ráda :-D).
Navíc lednice zela docela prázdnotou - žádný tvaroh, žádné mascarpone, v přihrádce jen tři vajíčka..... nebylo moc z čeho vybírat. 
Nouze mě dohnala, abych zalovila v mém  prvo-pečícím sešitu, kde jsem vybrala bábovku ze šlehačky. Trochu jsem si upravila poměr, přidala zakysanou smetanu a mléko a vyšla mi z toho, alespoň pro nás ( nemluvím jen za sebe :-D ) zatím ta NEJ bábovka, co jsme kdy měli! Jednotlivá sousta nemusím zapíjet, je vláčná, jemná, chuťově skvělá .... a zítra jí budu péct znovu :-).




300g polohrubé mouky
210g cukru
3 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
200g smetany ke šlehání
50ml mléka
150g zakysané smetany
1 větší lžíce kaka

Ve větší míse vyšleháme vajíčka společně s vanilkovým i normálním cukrem. Výsledkem by měla být hustá, světle nadýchaná pěna, do které postupně zašleháme zakysanou smetanu.

Polohrubou mouku a kypřící prášek prosijeme přes síto.

Smetanu a mléko můžeme slít do jedné nádoby.

Do mísy s vajíčky postupně na střídačku přidáváme mouku a také smetanu společně s mlékem a vše šleháme do jemného těsta.

Formu na bábovku si pečlivě vymažeme máslem a poté vysypeme polohrubou moukou.

3/4 těsta vlijeme do připravené formy. Do zbylého vsypeme lžíci kakaa ( pokud máte rádi tmavší těsto, přidejte ještě o trochu víc) a metličkou, aby kakao zbytečně neprášilo, opatrně vmícháme do těsta. Pokud se vám bude zdát těsto příliš hutné a husté, zřeďte jej troškou mléka.

Bábovkovou formu dáme do předehřáté trouby a pečeme na 170 stupňů 35 minut.

Před uplným upečením si raději udělejte špejlový test, zda se těsto na špejli nelepí,  nebo čas pečení uzpůsobte vaší troubě :-).

Je-li bábovka upečeně, formu vyndáme z trouby, ještě horkou jí přikryjeme dostatečně velkým talířem a opatrně otočíme. Pokud jsme dobře vymazali, bábovka vyklouzne krásně sama.
Pokud bude stávkovat, přikryjeme formu namočenou a vyždímanou utěrkou - to by mělo pomoci.

Pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat :-).






















Komentáře

  1. Vypadá moc hezky. U nás se na bábovkách docel ujíždí takže j epeču poměrně často z nejrůznějších receptů. Miluju teda hlavně čokoládové, ale ani smetanová by nemusela být špatná :)

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky