Perníkovo-kaštanový vánoční dort



Pečené kaštany teď v předvánočním čase  voní téměř na každém kroku!

A já už strašně dlouho měla chuť něco z jedlých kaštanů  připravit, doteď jsem byla s jejich přípravou tak trochu nepolíbená :-).

A tak jsem vyrazila do obchodu a půl kila kaštánků si letos konečně odnesla domu, s rychlou myšlenkou na dort, který mě trochu vybočí z rutiny při přípravě vánočního cukroví :-).

Inspirací na  přípravu  samotných kaštanů mi byla Markéta  Pavleje z Kitchenette. Základ jsem tedy čerpala odtud, zbytek jsem si už poupravila k obrazu svému :-).

A teď trochu matematiky... :-)
Z půl kila kaštanů dostanete zhruba polovinu ( plus minus) vyloupaných bílých jader, tzn okolo 250g.
Když k nim poté přidáte vodu a cukr na povaření, vodu, kterou přidáte do rozmixování, výsledná hmotnost pyré vám logicky opět stoupne - já jsem se dostala k číslu 430g hotového připraveného pyré.

Co se týče korpusu, použila jsem perníčky ( samozřejmě část z nich, něco jsem mu tam nechala), které jsme si se synem upekli na Vánoce. Pokud máte přebytek, nebo vám po svátcích zbydou a vy už nebudete vědět co s nima - využití máte zde!

A pár si jich nezapomeňte schovat na výslednou ozdobu dortu - zasněžený les!

Samotný dort není vůbec náročný, co vám spolkne nejvíc času je samotné zpracování kaštanů a příprava pyré. Pak už je to všechno hned hotové :-).

pekla jsem ve formě o průměru 18cm

na těsto:
150g perníku/perníčků
50g vlašských ořechů
85g másla

kaštanové pyré:
500g jedlých kaštanů
120g cukru
150ml vody ( do rendlíku na povaření)
90ml vody ( do mixéru na rozmixování)

náplň:
430g kaštanového pyré
250g mascarpone
50g cukru

dokončení:
30ml smetany ke šlehání
50g bílé čokolády
strouhaný kokos
perníčky na dozdobení - nejlépe stromečky, ale samozřejmě můžete použít cokoliv

Nejprve si zpracujeme jedlé kaštany - klidně den předem.

Troubu si předehřejeme na 230 stupňů.

Každý kaštan rozkrojíme do hlubšího kříže, vložíme rovnoměrně do pekáče, zalijeme vodou zhruba do poloviny výšky kaštanů a vložíme do trouby. Necháme péct 10 minut.
Plech vyndáme, kaštany necháme vychladout a poté je vyloupeme ze slupky tak, aby nám zbyla jen bílá dužina ( první tvrdá vrstva jde snadno, horší je ta druhá měkká - na to se nebojte vzít ostrý nůž a slupku odřezávat).

Vyloupané kaštany přendáme do kastrůlku, přidáme cukr a vodu a na mírném stupni dáme 30 minut povařit. Tekutina by se měla z větší části vyvařit a kaštany změknout.
Když jsou kaštany hotové, sundáme  kastrůlek ze sporáku a scedíme je přes síto.  Cukrový vývar nevylévejte, dejte stranou, budete jej ještě potřebovat.

Změklé uvařené kaštany přendáme do mixéru, přilijeme k nim cukrový rozvar a část vody - postupně celé mixujeme a podle potřeby přiléváme i další vodu - pyré by mělo být tak akorád -  ne příliš husté  tzn. neměla by nám v něm stát lžíce, ale příliš řídké by být též nemělo.

Perníčky i ořechy si rozmixujeme na jemnou strouhanku a přendáme do misky.

Do mikrovlnky si dáme hrníček s máslem, které si necháme rozehřát a poté přilijeme k rozmixovaným perníčkům a ořechům a pomocí vidličky, nebo ruky vypracujeme drobenku, kterou přesypeme do formy a prsty upěchujeme po jejím dnu.

V míse si vyšleháme mascarpone s cukrem a pyré k němu postupně přidáváme.
Je-li směs dostatečně promíchaná, přilijeme ji na perníkový základ.

Takto připravenou formu vložíme do trouby, předehřáté na 170 stupňů a pečeme 45 minut. Já si pod formu dávám raději ještě plech - je možné, že rozehřáté máslo bude unikat, tak aby vám nezaneřádilo dno kamen.

Po upečení necháme dort zcela vychladnout. Poté obkroužíme ostrým nožem vnitřní stranu formy tak, abychom odstarnili připečené části dortu a obruč tak mohli snáze odstranit.

Smetanu si přelijeme do malého rendlíku, dáme na sporák a zahřejeme těsně pod bod varu. Čokoládu si nalámeme na menší kousky a poté je vhodíme do zahřáté smetany a mícháme tak dlouho, dokud se nám čokoláda zcela nerozpustí. Necháme vychladnout a pak čokoládu přelijeme rovnoměrně na povrch dortu.

Ten ještě v bohaté vrstvě posypeme sněhem ( kokosem ) a dozdobíme připravenými stromečky (perníčky :-).


























Komentáře

  1. Teda!!! Takový recept jsem ještě neviděla a hned ho teda budu muset vyzkoušet, protože už jen ty suroviny mě nadchly! Tak snad se povede tak hezky jako tady na fotkách :)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Kombinace perníku a kaštanů mě také moc bavila :-) Tak dobrou chuť a snad bude chutnat minimálně jako nám :-)

      Vymazat
  2. Jee, to vypadá tak krásně...budu to muset vyzkoušet:)
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky