Řezy s ořechovou peřinkou



Během vánočního pečení mám opravdu veliký přebytek bílků :-). U mě se bílky sice 
neztratí - peču z nich makronky, takže využití jistě mají, ale pokud mám recept na cukroví, kde můžu upotřebit alespoň část z nich, rozhodně jse do něj pustím :-). 
Na ořechovou peřinku potřebujete čtyři bílky, takže minimálně dvou se jich v tomto případě zbavíte ( 2 žloutky přijdou do těsta).

To není ale ten jediný důvod, proč si upéct právě tyto řezy! Moc mě baví kombinace upečeného lineckého plátu s ostřejší marmeládou a na to sněhovo-ořechová peřinka, která vám při každém soustu dokonale křupne... :-). 



250g hladké mouky
140g změklého másla
60g cukru
2 žloutky

ořechová náplň:
140g bílků ( cca 4 bílky)
200g cukru moučka
200g najemno namletých ořechů

dále:
250g rybízové marmelády


Prosátou mouku smícháme s cukrem, pokrájeným máslem a žloutky.

Ze všech surovin vypracujeme kompaktní těsto, které zabalíme do fólie a necháme 30 minut odležet v lednici.

Z těsta vyválíme placku tenkou 1-2cm tak, aby pokryla většinu místa na plechu.

Plech si vyložíme pečícím papírem a vyválený plát těsta se na něj snažíme opatrně přenést ( pomoci nám může váleček na který těsto opatrně namotáme). 
Záměrně píši "snažíme přenést" - tím, že je plát tenký, s velkou pravděpodobností vám popraská.... já jsem doválela požadovaný tvar válečkem až na plechu, jinak to prostě nešlo... 

Na připravené těsto naneseme v rovnoměrné vrstvě marmeládu.

Bílky dáme do vyšší nádoby a na střední otáčky začneme šlehat. Jakmile jsou již hodně napěněné, začneme postupně přisypávat cukr. Bílky s cukrem by nám během chvíle měly vytvořit pevný lesklý sníh, do kterého začneme přisypávat po částech namleté ořechy. Vše společně promícháme.

Ořechvou směs vlijeme na plech, stěrkou rozprostřeme po celé ploše a uhladíme.

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů, vložíme do ní plech a pečeme 25 minut, dokud nám povrch řezů nezrůžový.

Po upečení necháme vychladnout a poté krájíme na menší kousky.














Komentáře

Oblíbené příspěvky