Vanilkové rohlíčky



Vanilkové rohlíčky jsou moje druhé nejoblíbenější vánoční cukroví a má ruka po nich sahá hned po slepovaných lineckých :-). 
Doteď jsem je vždy dostala ve výslužkové krabičce od mé babičky, od které mám i tento recept a měla tak jejich přípravu zcela bez práce. 
Letos jsem si řekla, že to už musím zlomit, nenechat se odradit případným neúspěchem a nebát se toho, že každý rohlíček bude jinak velký a mít různý stupeň zaoblení - ve finále, ono se to stejně sní, tak co s tím nadělat taková dramata, že... :-)?
A tak jsem se do nich pustila a ve výsledku to nebylo zas tak hrozné... fakt :-).
Na vanilkové rohlíčky má jistě každá hospodyňka recept.... jak jsem se již zmínila, ten můj je mojí babičky a na tyto rohlíčky já nedám dopustit, protože recepty našich babiček jsou prostě nejvíc :-). A tento zde musí mít své čestné místo!

280g hladké mouky
200g změklého másla
1 žloutek
40g moučkového cukru
100g nahrubo nasekaných ořechů
1 vanilkový cukr

dále:
1 vanikový cukr
moučkový cukr

Ve větší míse smícháme prosátou mouku s oběma cukry a ořechy. Rukou ledabyle promícháme.

Přidáme žloutek a na kostky pokrájené změklé máslo.

Rukou vytvoříme pevné nelepivé těsto, vytvarujeme do tvaru koule, zabalíme do igelitového sáčku, nebo potravinářské fólie a dáme na hodinu do lednice.

Těsto rozdělíme na čtyři stejně velké části, z každé z nich vyválíme hada dlouhého cca 40cm.

Z hada si nožem pokrájíme zhruba 15 stejně velkých dílků, ze kterých budeme tvarovat rohlíčky - každý kousek si vezmeme do ruky, dlaní ho jemně rozválíme na délku 5-6cm a poté jej lehce ohneme do tvaru rohlíčku - babička tvaruje rohlíčky vždy jen zlehka jakoby prohnout, určitě ne tvar podkovy...

Jednotlivé kousky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme 12-15 minut, dokud rohlíčky nezačnou vonět a růžovět. Dobu pečení ale uzpůsobte vlastnosti pečení vaší trouby.

Do mísy nasypeme asi čtyři lžíce moučkového cukru a jeden vanilkový cukr, rukou promícháme.

Vyndané rohlíčky necháme asi minutu odležet a poté je ihned vkládáme do mísy s cukrem a z obou stran je obalujeme.







Komentáře

Oblíbené příspěvky