Kakaovo-skořicový dort s perníčky


Na konci prosince jsme uspořádali společnou oslavu svátků našich chlapečků! Oba je mají v prosinci, navíc krátce po sobě, takže se společná oslava doslova nabízela :-).

Trochu jsem si lámala hlavu, jaký dort jim připravit, tedy hlavně spíš to,  aby je dort zaujal hlavně na první pohled, protože tomu chuťovému oni zatím moc nedají :-).
A jelikož u nás tyto Vánoce zabodovaly perníčky ( ač jsem je vůbec nechtěla dělat, protože představa zdobení mě s mým výtvarným talentem doslova děsí), které si pak nakonec synek nazdobil sám - a bylo to to  nejlepší, napadly mě pejsci z perníku :-) Doma jednoho čtyřnohého chlupáče máme, kluci ho milují,  takže inspirace byla jasná :-)
Výborný recept jsem našla u Lucie Nesto a nešlápla jsem vedle! Perníčky jsou ihned měkké, vláčné a v tomto stavu vydrží opravdu dlouho!
Korpus je křehký, nadýchaný a kakaový. Náplň jsem tentokrát zvolila skořicovou, protože k perníčkům to šlo skvěle dohromady :-).

Příprava tohoto dortu bude určitě lepší, pokud si pracovní postup rozdělíte do několika dnů.
Já si nejprve upekla a nazdobila perníčky. To můžete klidně týden dopředu.
Den předem  jsem upekla korpus, připravila tvaroh a až v den D jsem si vytvořila náplň a následně celý dort sestavila.

Teď už jen doufám, že jsem při sepisování na nic nezapomněla, protože recept je to tentokrát docela dlouhý... takže nestrácejme čas a hurá na něj :-).



dort jsem pekla ve formě o průměru 20cm

korpus:
80g hladké mouky
50g polohrubé mouky
190g cukru
8 vajec, bílky a žloutky zvlášť
55g kakaa
90g oleje


Všechny sypké suroviny na korpus - obě mouky i kakao si promícháme dohromady a prosejeme přes síto.

Do větší mísy nalijeme bílky a začneme je šlehat při nízkých otáčkách. Jakmile začnou pěnit, přidáváme po částech cukr, zvýšíme mixér na plný výkon a vyšleháme tuhý pevný sníh.

V jiné mísy začneme šlehat žloutky, do kterých po tencích pramíncích přiléváme olej. Jakmile jsou žloutky i olej dobře spojeny, začneme je přimíchávat do vyšlehaného sněhu.

Nakonec k této vaječné směsi začneme po částech přisypávat sypkou směs - pozor, v tento moment už nešleháme, pouze gumovou stěrkou opatrně zapracováváme moučnou směs ke zbytku - vždy část těsta jakoby podeberem a otočíme, to celé znovu a znovu a tímto způsobem bychom měli postupně všechny suroviny propojit.

Formu, nebo formy vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. Těsto vlijeme do formy a pečeme na 170 stupňů 45 minut.  Tento čas berte, prosím, spíše jako orientační - přizpůsobte dobu pečení vaší troubě a hlavně, pokud těsto rozdělíte do více forem, bude tenčí a přirozené dříve upečeno.
Pokud těsto necháte v jedné formě a během pečení bude mít tendenci se pálit na povrchu, ačkoliv není ještě zcela propečené uprostřed, přiklopte ho alobalem a pečte dál, dokud nebude upečen celý korpus - to zjistíte jednoduše - špejlovým těstem.

Korpus necháme uplně vychladnout a mezitím si připravíme náplň.


náplň:
500g tučného tvarohu
500g mascarpone
230g cukru moučka
2 lžičky mleté skořice

Den předem si nechte okapat tvaroh.

Na menší misku si položte sítko, do něj dejte plátýnko, nebo plenu a tam vložte tvaroh. To celé dejte přes noc do lednice. Tvaroh ztratí svoji vlhkost a do náplně dortu bude pevný a tuhý.

Do větší mísy dáme tvaroh,  mascarpone a cukr a společně vyšleháme do tužšího krému. Nakonec přisypeme i dvě lžičky skořice a šleháním spojíme.


Korpus vodorovně prokrojíme na tři stejné placky ( tzn. dvakrát ho prokrojíme).
Spodní plát korpusu si dáme do pořadí na poslední místo, tak abychom nejrovnější plochou dort zakončovali.

První plát si položíme na talíř, nebo podložku, dáme na něj část náplně ( zkuste 4-5 lžic, ale počítejte, že stejné množství budete potřebovat i na další patro, menší pak na povrch dortu a část náplně také na potření obvodu dortu), rovnoměrně potřeme a přiklopíme další plackou.
Stejným způsobem pokračujeme i s druhým patrem- potřeme rovnoměrně náplní, přiklopíme posledním, rovným korpusem ( vzhůru nohama, tak aby prořízlá část byla směrem dolu) a ten potřeme už jen v tenčí vrstvě připraveným krémem.

Krémem si potřeme i jeho boky.

Krém si nandáme buď do cukrářského sáčku a jeho pomocí nastříkáme na obvod dortu, nebo jej naneseme postupně pomocí nože a poté špachtlí, nebo dlouhým nože rozetřeme kolem dokola celého dortu a postupně krém uhladíme. Dáme do lednice na 60 minut vychladit.

Jednou vrstvou krému necháte přiznané korpusy dortu, tak jako jsem je měla já. Pokud vám krém zbyde, můžete udělat i vrstvu druhou ( to si ale i tak dort nechte alespoň hodinu v lednici vychladit), která korpusy zakryje a dokonale uhladí.


čokoládová poleva:
80ml smetany ke šlehání
90g tmavé čokolády
20g másla

Smetanu si přelijeme do rendlíku a zahřejeme těsně k bodu varu. Sundáme ze sporáku a vhodíme do ní nalámanou čokoládu na kousky. Mícháme dokud se čokoláda uplně nerozpustí a poté přihodíme máslo, které též rozpustíme stálým mícháním.

Čokoládu necháme vychladnout ( pokud by vám příliš zhoustla, stačí buď znovu trochu zahřát, nebo zředit pár kapkami smetany) a po obvodu ji malou lžičkou lijeme na okraje tak, aby jednotlivé pramínky stékaly po dortu dolu a pak ji také rozetřeme i po celé ploše vršku dortu.

Povrch dortu jsem dozdobila větvičkami jehličnanu, šiškami a granátovým jablkem, jehož jadýrka jsem rozprostřela doprostřed a pak také na boky dortu. Uprostřed nemohl chybět trochu odfláknutý hafan,  kterému jsem nechtěně amputovala ucho...

Kolem obvodu celého dortu jsem pak na spodní část "nalepila" perníkové pejsky :-).


perníčky:
200g hladké mouky
70g moučkového cukru
1 vejce
50g másla
1 lžička perníkového koření
1 lžička kakaa
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžíce medu

poleva:
jeden bílek ( obyvkle okolo 30-35g)
175g moučkového cukru
špetka soli
1 lžička škrobu
pár kapek citronové šťávy
dále:
1 vejce
1 lžíce vody


Všechny sypké suroviny na perníčky si smícháme dohromady.

Máslo dáme do hrnečku, vložíme na pár vteřin do mikrovlnky, aby se rozpustilo a necháme zchladnout.

Vajíčka smícháme s cukrem a společně vyšleháme. Po částech přidáme med a poté i rozpuštěné máslo. Vše znovu vyšleháme.

Do této hmoty začneme postupně přisypávat i sypkou směs  a mícháme dokud nevznikne pevné, vláčné těsto, které dáme odležet na alespoň 30 minut do lednice.

S perníkovým těstem se velmi dobře pracuje, tudíž nemusíte nijak extrémně podsypávat moukou - stačí opravdu zlehka.

Vyválíme si plát, ze kterého pomocí vykrajovátek vytvoříme požadované tvary. Ty pak přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct na 170 stupňů na cca pět minut - záleží na velikosti a tloušťce perníčků. Ale všeobecně by jste měli perníčky vyndavat z trouby v momentě, kdy začnou vonět. Pokud byste je přepekli, perníčky by ztvrdly!

Jakmile jsou perníčky v troubě, do misky si vyklepeneme vajíčko, které smícháme se lžící vody - tímto pak perníčky pomažeme mašlovačkou ihned jak vyndáme z trouby - budou krásně lesklé.

Necháme vychladnout a poté můžeme dát do suché nádoby s uzavíratelným víkem.

V míse si vyšleháme bílek se špetkou soli. Nejdříve na menší otáčky, postupně můžeme výkon zvyšovat.

Do vyšlehaného sněhu začneme postupně přisypávat cukr, do kterého jsme přidali i lžičku škrobu.
Já to dělala na 3x-4x - lépe si tím tak pohlídáte konzistenci bílků - aby nebyla příliš řídká a nebo naopak příliš hustá - poleva by neměla téct, ale měla by být tvárná, aby vám při zdobení lehce padala na perníček a netrhala se!

Poté už nezbývá než přenést bílkovou polevu do cukrářského sáčku a libovolně ozdobit připravené perníčky.





























Komentáře

Oblíbené příspěvky