Knödl - sladký kynutý knedlík



Jako malá jsem milovala sladké obědy! Bylo to pro mě vždy vyjímečné jídlo, ať se jednalo o lívance, vdolky, nebo buchtičky s krémem!
Dnes si takový oběd dáváme vyjímečně ( vždy mu  předchází nějaká vydatná polévka), ale pak to stojí za to a dopřejeme si ho se vším všudy :-). O dietě nemůže být ani řeč!

Velký kynutý knedlík, s vanilkovou omáčkou, plněný povidly, posypaný mákem a politý rozpuštěným máslem je prostě dokonalá slast! Důkazem je i to, že mi v tomto jídle nevadil mák - a ten já teda opravdu nemusím a vyhýbám se mu velkým obloukem. Tady mi to nějaký zázračným způsobem nevadilo, i když vrstva máku byla decentní :-).



200g hladké mouky
100ml vlažného  mléka
20g droždí
20g cukru + 1 lžíce
1 vejce
25g másla
200g povidel

vaniková omáčka:
350ml mléka
4 žloutky
80g cukru
1 vanilkový lusk

dále:
mák a moučkový cukr na posypání
rozpuštěné máslo na polití

Asi jednu třetinu mléka nalijeme do hrnečku, vložíme do mikrovlnky a necháme ho zahřát - nesmí být příliš horké - těsto by pak nemuselo vykynout, spíše vlažné.

Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme dlaní důlek, do něj nasypeme půl lžíci cukru, na který rozdrolíme čerstvé droždí, posypeme ho zbylou částí cukru a zalijeme částí vlažného mléka. Mísu přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a počkáme dokud nám nevzejde kvásek - nemělo by to trvat déle než 30 minut.

Zbylé mléko si opět lehce zahřejeme.

Máslo necháme rozpustit - přendáme do hrnečku a na malou chvíli necháme v mikrovlnce zahřát.

Do mísy s kváskem přidáme vajíčko,  cukr, rozpuštěné máslo i zahřáté mléko a hnětacím hákem vypracujeme jemné, nelepivé těsto.

Já větší část zpracování těsta dělám právě hnětacím hákem, ale na dokončení si stejně vezmu vařečku  a těsto zpracuji ještě ručně. Většinou je potřeba ( záleží na savosti mouky) ještě těsto podsypat, tak aby bylo pružné a vláčné.

Mísu opět přikryjeme utěřkou, dáme do tepla a necháme vykynout.

Z těsta vyválíme plát silný asi 1,5 - 2cm a z něj vykrájíme kolečka o průměru cca 15cm.  Na každé kolečky vložíme lžíči povidel a knedlík důkladně zabalíme.

Knedlíky vložíme na plech vyložený pečícím papírem, překryjeme utěrkou a znovu necháme vykynout, stačí 20-30 minut.

Knedlíky vložíme na pařák, na který si položíme plátýnko, nebo jemnou utěrku ( aby se knedlíky na pařák nepřilepily) a nad parou prohříváme 12-15 minut. Když je vyndáme na pár místech propíchneme párátkem, aby unikla přebytečná pára.

Mléko vlijeme do rendlíku.

Vanilkový lusk  podélně rozřízneme a tupou stranou nože z něj vyškrábneme semínka, která společně s prázným luskem vhodíme do rendlíku k mléku a společně zahřejeme těsně pod bod varu. Poté sundáme ze zdroje tepla a vyndáme vanilkový lusk.

Žloutky smícháme s cukrem. Do této směsy přilijeme část horkého mléka, promícháme a poté vše vrátíme zpět do rendlíku.

Za stálehé míchání, na mírný plamen znovu zahřejeme, dokud vanilková směs nezačne houstnout.  Poté odstavíme.

Mák smícháme s moučkovým cukrem v poměru 1:1.

Vanilkovou omáčku nalijeme na talíř, vložíme povidlový knedlík, posypeme mákem s cukrem a nakonec polijeme rozpuštěným máslem. Dobrou chuť :-)
























Komentáře

  1. Mňam, to vypadá skvěle. Uplně si vzpomínám na svůj první "knedl" v rakouských Alpách.

    BLOG Corculum | Stepanka_T

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho mám zase nejvíc spojený s vánočními trhy právě buď v Rakousku, nebo Německu... :-). Jsou vynikající :-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky