Pistáciový koláč





Poslední týden pro mě nebyl ani trochu lehký a pečení bylo asi to poslední na co jsem měla náladu a  čas.... Přesto, nebo možná právě proto jsem se včera trochu hecla a rozhodla se alespoň něco málo udělat a zaměstnat hlavu zase trochu jinak -  člověk přijde alespoň na chvíli na trochu jiné myšlenky....

K ruce mi byla moje nová forma, kterou jsem si vyzkoušela už při minulém receptu a která mě teda moc baví :-). Jelikož mám doma stále pistáciovou pastu, volba padla právě na pistáciovou náplň z mascarpone a jogurtu, spoustou ovoce navrchu, doplněna nasekanými pistáciemi :-)


korpus:
250g hladké mouky
120g cukru moučky
120g změklého másla
1 lžička vanilkové esence
1 vejce

pistáciová náplň:
250g  mascarpone
175g bílého jogurtu (použila jsem hollandii)
90g cukru moučky
30g pistáciové pasty


Den před samotnou přípravou je potřeba nechat vykapat jogurt.

Na menší misku si položte sítko, do něj vložte jemné  plátýnko, nebo plenu a vlijte do ní jogurt. To celé dejte přes noc do lednice.  Jogurt se tímto způsobem zbaví vlhosti.

Mouku smícháme s cukrem, přidáme měkké máslo, celé vajíčko i lžičku vanilkové esence a to celé smícháme a ručně vypracujeme jemné těsto.

Zabalíme jej do potravinářské fólie a dáme odležet na 30 minut do lednice.

Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na několik částí, které postupně rukou vtlačíme do připravené formy, včetně jejich okrajů.

Na několik místech propíchneme vidličkou.

Těsto přikryjeme pečícím papírem,  na které vysypeme fazole, čočku, cokoliv, čím papír zatížíme.

Formu s těstem dáme do předehřáté trouby - pečeme 20 minut na 170 stupňů. Poté formu vyndáme z trouby, odstraníme fazole i pečící papír, snížíme teplotu na 160 stupňů a korpus dopečeme ještě 10 minut.  Poté vyndáme a necháme vychladit.


Mascarpone  a odkapaný jogurt smícháme ve střední misce dohromady, přidáme cukr a pistáciovou pastu a vše společně vyšleháme do jemného krému,

Ten pomocí lžíce naneseme na předpečený korpus, stěrkou zarovnáme a dáme na dvě hodiny vychladit do lednice.

Dozdobíme čerstvými ostružinami a borůvkami.





































Komentáře

Oblíbené příspěvky