Žloutkové věnečky



Na věnečky jsem si dělala zálusk už hodně dlouho, jednou je dokonce i zkoušela, ale skončilo to víceméně fiaskem... Velký strašák pro mě vždy bylo odpalované těsto, i když na něm vlastně vůbec nic není! 
Pro jistý výsledek jsem se inspirovala receptem Romana Vaňka a opět nešlápla vedle! Z věnečku jsme byli nadšeni a mizely rychlostí blesku :-).

Z původního množství jsem ubrala polovinu a i tak bylo okolo dvaceti věnečků, což je na normální spotřebu, myslím, až až :-).

Jediné s čím jsem měla problém byla poleva z fondánu! Poleva, která byla vyfocena se mi rozhodně nepodařila, nevím, jestli jsem přilila víc vody, nebo fondán víc zahřála, ale zůstaly mi tam hrudky, které jsem prostě nerozmíchala ničím. Navíc i konzistence mi přišla ne uplně povedené, lepkavá...

Proto jsem fondán nechala fondánem a sáhla jsem na osvědčenou polevu z cukru a špatně jsem rozhodně neudělala! Povrch věnečků jsem nenamočila do polevy celý, nýbrž je jen lžící sem tam  pocákala a myslím, že alespoň pro nás to bylo "jedlejší" :-).



těsto:
125g hladké mouky
3 středně velké, nebo 4 malá vejce
150ml vody
60g oleje
špetka soli


Do hrnce vlijeme vodu a olej a přidáme špetku soli - vše dáme na sporák vařit. 
Jakmile voda vře, začneme přisypávat mouku a vzniklou hmotu  mícháme vařečkou do té doby, než  se nezačne na dně hrnce tvořit světlý povlak, což bude velmi rychle.

Poté odstaví, těsto přendáme do robota, začneme míchat na slabší otáčky a postupně do těsta začneme přidávat vejce. Nakonec výkon zvýšíme a hněteme do té doby, než těsto bude pružné a jemné, ale zároveň i lepivé.

Těsto přendáme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou - doporučuji velikost minimálně 8cm, klidně i o trochu větší - těsto začne postupně houstnout a stříkání na plech dá potom docela zabrat!

Plech vyložíme pečícím papírem, pokud chceme, můžeme si tužkou předkreslit požadovanou velikost věnečku -  kruh a cukrářským sáčkem poté těsto rovnoměrně nanášíme na připravenou podložku. 
Velikost věnečku se během pečení několinásobně zvětší, proto doporučuji dělat raději menší průměr.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů a plech s věnečky dáme péct na 15-20 minut. Doba trvání pečení záleží nejenom na výkonu trouby, ale právě také na velikosti věnečku - vyndavat bychom je měli když mají světlehnědou barvu na povrchu. 

Upečené věnečky necháme uplně vychladnout a poté je vodorovně prořízneme. Obě poloviny necháme u sebe, aby se nám nepomíchaly mezi sebou a začneme připravovat krém.

žloutkový krém:
500ml mléka
100g cukru
2 vanilkové pudinky
2 žloutky
125g másla

Mléko s cukrem dáme do rendlíku a na střední stupeň je necháme lehce zahřát.

Do misky si vysypeme vanilkový pudink a v momentě kdy je mléko zahřáté jej do ní zhruba 1/3 vlijeme. Důkladně promícháme, aby se prášek rozpustil a poté celý obsah misky vlijeme zpět do rendlíku. Směs nám začne velmi rychle houstnout, proto nepřestáváme míchat, aby se nevytvořily hrudky. 

Vzniklou velmi hustou hmotu sundáme ze zdroje tepla, přikryjeme potravinářskou fólií ( je lepší položit fólii rovnou na uvařený pudink a ne přikrýt jen kastrůlek) a necháme uplně vychladnout. 

Máslo si necháme změknout a když je pudink vychlazený, začneme jej do něj postupně zašlehávat.  
Nakonec přidáme i oba žloutky a vše vyšleháme v lehký krém.

Tím naplníme cukrářský sáček, prořízlé věnečky oddělíme  a na spodní stranu věnečku naneseme v dostatečném množství žloutkový krém a přiklopíme vrchní částí.

na polevu:
150g moučkového cukru
3 lžíce horkého mléka
1 lžíce rumu


Moučkový cukr nasypeme do misky, přidáme rum i horké mléko a mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne řidší směs. Tou poté povrch věnečků lžící cik cak poláváme.
Pokud byste chtěli mít celou vrchní stranu politou polevou, pak přidejte o dávku či dvě navíc. 

Hotové věnečky posypeme lehce cukrem a můžeme podávat :-).














Komentáře

Oblíbené příspěvky