Chlebíček s čokoládovým zajícem


Tenhle chlebíček u nás sklidil obrovské úspěchy :-) Je jasné, že ne kvůli chuti, i když ta samozřejme není vůbec špatná :-) Ale ten efekt, když dětem rozkrojíte obyčejnou buchtu a tam na ně vykoukne hnědý zajíček... no i dospěláci se divili a otázka, jak jsi to udělala... ? u nás padla během chvilky několikrát :-)

Tady máte návod na efektní moučník, kterým překvapíte nejenom děti :-)



tmavé těsto:
120g polohrubé mouky
2 vejce
80g cukru
1 lžička prášku do pečiva
100g zakysané smetany
10g kakaa

Mouku smícháme s práškem do pečiva  a kakaem a společně prosijeme přes síto.

Vejce vyšleháme s cukrem do světlé nadýchané pěny, do které postupně dáme zakysanou smetanu a na několikrát přidáme i sypkou směs. Vše společně promícháme do hladkého těsta.

Plech si vyložíme pečícím papírem a na jeho větší část vlijeme těsto, které pomocí stěrky rovnoměrně rozetřeme.

Dáme do předehřáté trouby a pečeme na 170 stupňů cca 15 minut - záleží na tloušťce těsta.

Tmavý korpus necháme vychladit, zbavíme jej pečícího papíru a vykrajovátkem vykrojíme požadovaný tvar, který si dáme zatím stranou.


světlé těsto:
360g polohrubé mouky
3 vejce
220g cukru
1 prášek do pečiva
130ml oleje
360ml kefíru

Postup je obdobný jako u tmavého těsta.

Mouku a prášek do pečiva prosijeme do společné mísy.

Vejce a cukr vyšleháme do světlé nadýchané pěny, do které budeme po částech přilévat olej - vždy ho dobře zapracujeme do žloutkové směsi a pak přilijeme další část.

Postpně začneme přidávat i sypkou směs a kefír - vždy na přeskáčku - aby těsto nebylo v jedné fázi přílíš řídké, nebo naopak moc husté.

Formu na biskubský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Světlou část těsta nalijeme do formy do výšky asi 2-3 cm.

Vykrojené kakaové zajíčky postavíme na světlé těsto jeden vedle druhého - bez žádné mezery v závěsu za sebou  a nejlépe ve stejné rovině i úhlu :-). Do stran a i na zajíčky začneme pomalu lít zbytek těsta tak, aby je světlá vrstva uplně překryla.

Chlebíček pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů  40 minut.  Na konci vyzkoušíme špejlový test, zda-li se těsto již nelepí.

Po upečení chlebíček ihned vyklopíme z formy a poté necháme vychladnout. Poprášíme lehce moučkovým cukrem a můžeme podávat :-).









Komentáře

Oblíbené příspěvky