Poslední dobou upřednostňuji rychlé, jednoduché, na suroviny dostupné a přitom dobré koláče a dezerty :-) Tento borůvkový patří dotéto kategorie zcela jednoznačně a u nás si našel svoje stále místo!



230g hladké mouky
140g másla
špetka soli
55g cukru
1 vejce

280g borůvkové marmelády
100g vody
20g kukuřičného škrobu
120g borůvek



Mouku prosijeme do mísy, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, špetku soli, cukr i vejce a ze všech surovin vypracujeme jemné těsto. To zabalíme do fólie a dáme odležet na hodinu do lednice.

Vezmeme si asi  2/3 těsta a rozprostřeme ho v menších kouskách po celé ploše připravené formy.
Prsty pak vtlačíme rovnoměrně jednotlivé kousky na dno formy a také na její okraje.

Na několika místech propíchneme těsto vidličkou.

Marmeládu zředíme s vodou, po částech přisypeme kukuřičný škřob - osvědčilo se mi přisypávat ze sýtka a při tom stále míchat - v marmeládě se tak nezačnou tvořit hrudky škrobu a lépe se celá směs smíchá dohromady. Nakonec přidáme větší část borůvek a už jen zlehka je vmícháme do marmelády.

Marmeládu poklademe rovnoměrně do formy a posypeme jí zbylými borůvkami.

Ze zbytku těsta vyválíme asi 0,5cm silný plát, ze kterého vykrájíme asi 1,5 cm široké proužky, kterými pokryjeme povrch těsta na několika místech. Ze zbytků těsta můžeme vykrojit libovolné tvary, např. srdíčka, která položíme buď na proužky, nebo přímo volná místa na marmeládě.

Formu s těstem dáme do předehřáté trouby a pečeme na 160 stupňů, 30-40 minut.









Komentáře

Oblíbené příspěvky