Velikonoční hnízda ( Pavlova) s krémem z bílé čokolády




Na suroviny skromný, postup poměrně rychlý ( nepočítám sušení v troubě), ve výsledné chuti ovšem skvělý! Křehká bílková Pavlova - na povrchu krásně křupavá, uvnitř vláčná a to nejen díky krému z bílé čokolády, kterým je naplněná.
To celé polité čerstvě rozmixovanými jahodami a čokoládová vajíčka na jahodách jako pomyslná třešnička na dortu :-).



na Pavlovu:
70-80g bílků (  měly by to být dva kusy)
100g cukru
1 lžíce citronové šťávy

krém:
300ml smetany ke šlehání
200g bílé čokolády

dále:
100g jahody
čokoládová vajíčka
ovoce na dozdobení

Den předem si připravíme krém z bílé čokolády.

Smetanu vlijeme do menšího kastrůlku a na středním stupni necháme zahřát - nevaříme. Čokoládu nalámeme na menší kostky a vhodíme do teplé smetany. Metličkou mícháme do té doby, než se čokoláda uplně rozpustí.
Necháme zchladnout a poté dáme přes noc odležet do lednice.

Bílky začneme šlehat na nízký stupeň, dokud nezačnou pěnit, poté můžeme začít postupně přidávat rychlost. Když je sníh pevný, pčilijeme citronovou šťávu a začneme na nejvyšší rychlost postupně přisypávat cukr a pokračujeme ve šlehání do té doby, než bude sníh uplně tuhý, lesklý.

Plech vyložíme pečícím papírem, na který si můžeme obyčejnou tužkou  předkreslit požadovaný tvar.

Vyšlehaný sníh přendáme do cukrářského sáčku. Na plech nastříkáme kolečko, které vyplníme a na něj naneseme  i boční stěny, aby vzniklo požadované hnízdo.

Troubu si předehřejeme na 100 stupňů, plech s hnízdy do ní vložíme a pečeme zhruba 90 - 100d minut. Sněhová hnízda by měla zůstat bílá, nezhnědnout, proto je lepší jejich stav průběžně kontrolovat.

Po upečení necháme hnízda vychlanout na plechu přímo v pootevřené troubě, aby neztratila svůj tvar.

Během pečení/sušení hnízd si vyndáme z lednice kastrůlek se smetanou a čokoládou a vyšleháme do ne zcela tuhé hmoty - konzistence by měla být jako tužší lává - když dáte čokoládu na lžičku, měla by pomaloučku, lenivě stékat dolu. Ale pokud krém vyšleháte dotuha, problém to určitě není a na chuti to nic nezmění :-).

Omyté a odstopkované jahody dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka.

Hnízda naplníme kémovou čokoládou, přelijeme jahodovou polevou, dozdobíme čokoládovými vajičky a ovocem.













Komentáře

Oblíbené příspěvky