Hruškový koláč




Tento koláč patří k našim již několikaletým stálicím. Vracím se k němu vždy, když potřebuji rychle upéct něco, co nezklame a co máme rádi :-). Vše smícháte dohromady, nezašpiníte tunu nádobí a výsledek je skvělý!

Koláč je pečený ve čtvercové formě 24x24cm, kulatou používám 23- 25cm v průměru

140g hladké mouky
120g mandlové mouky
120g cukru
100g másla
2 vejce
1 lžička kypřícího prášku
160ml smetany ke šlehání
3 menší hrušky do koláče + 2 hrušky na dozdobení


Do jedné mísy nasypeme hladkou i mandlovou mouku, společně s kypřícím práškem - promícháme.

V rendlíku na středním plameni si necháme rozpustit máslo a poté necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

V druhé  míse vyšleháme vajíčka s cukrem do světlé, nadýchané pěny. Poté začneme k tétě směsi postupně přilévat rozpuštěné zchladlé máslo, sypkou směs s moukami a práškem do pečiva a také smetanu. Vše společně pečlivě promícháme.

Všechny hrušky omyjeme, zbavíme slupky a jadřinců. Tři z nich nakrájíme na malé kostičky, které jemně vmícháme do připraveného těsta. Zbylé dvě rozpůlíme a rozkrojíme je podélně a každou půlku rozkrájíme  na malé úzké měsíčky .

Formu vymažeme máslem, vyspyme hladkou moukou a těsto do ní vlijeme. Měsíčky hrušek na těsto vyskládáme křížem a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů, 40-50 minut.























Komentáře

Oblíbené příspěvky