Jidáše

Jidáše patří, vedle mazance, nebo třeba beránka, mezi oblíbené velikonoční pečivo! Podle tradic by se měly péct již na zelený čtvrtek... já ale přidávám recept na poslední chvíli až dnes a třeba ho ještě stihnete zkusit :-).

Já sama jsem jidáše ještě nezkoušela, neměla jsem žádný odzkoušený, nebo oblíbený recept... tak jsem si vzala z každého něco, poměr surovin si upravila podle sebe. Výsledkem bylo velmi vláčné těsto, se kterým se mi opravdu dobře pracovalo, během zpracování jsem vůbec nepotřebovala podsypávat moukou, těsto se nelepilo a naopak dobře tvarovalo!

Jidáše jsou nejlepší čerstvě upečené, pusťte se do nich hned jak vychladnou... budou  vonět krásně po medu a rumu :-).


500g hladké mouky
120g cukru
30g droždí
2 žloutky
100g másla, změklé na pokojovou teplotu
250ml 12-ti % smetany
1 vejce
1 lžíce vody
50g másla
2 lžíce medu
1 lžíce rumu

Smetanu vlijeme do hrnečku, vložíme do mikrovlnky a zahřejeme, aby byla smetana
vlažná. 
Hladkou mouku prosijeme do větší nádoby. 
V míse s moukou uděláme důlek, nasypeme do něj lžíci cukru, na to rozdrobíme droždí, opět zasypeme troškou cukru a zalijeme zhruba 1/4 vlažné smetany. 

Mísu přikryjeme utěrkou, dáme na teplejší místo - ideálně na okno, pokud svítí sluníčko a cca 20 minut počkáme, než vzejde hustý kvásek.

Poté ke kvásku přidáme změklé máslo, žloutky, zbylý cukr i smetanu, kterou jsme před přidáním
opět lehce zahřáli, a pomocí hnětacích háků vypracujeme hladké, průžné a vláčné těsto. V případě potřeby můžeme ještě zlehka poprášit moukou a propracovat ji znovu do těsta. 
Mísu přikryjeme utěrkou a dáme znovu na teplé místo kynout. Po hodině až dvou by mělo být těsto krásně nakynulé. Pokud ne, nezoufejte a dejte mu času o něco víc.

Těsto vyklopíme z mísy, důkladně v ruce propracujeme a poté rozdělíme na čtyři stejné díly. Z každého dílu vytvoříme cca 7 menších kousků. 
Z každého kousku vytvarujeme váleček dlouhý 20-25 cm, který stočíme buď do šneka -spirály (nebo jakýkoliv jiný tvar, který by měl připomínat provaz, na kterém se Jidáš oběsil), přičemž konec válečku schováme pod vytvarovaného šneka. 
Jidáše přendáme na plech a necháme ještě 15-20 minut kynout.

Vejce rozšleháme se lžící studené vody a jidáše po celé ploše pomažeme. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 15 minut na 180 stupňů. 
Během pečení si dáme do rendlíku máslo a med a necháme zahřát, než se máslo rozpustí. Poté odstavíme a do medové směsi vlijeme lžíci rumu a vše promícháme.

Upečené jidáše (měly by mít krásně zlatavou barvu) vyndáme z trouby, ihned je pomažeme medovou směsí a poté necháme vychladnout.











Tento recept vznikl ve spolupráci s Penny Marketem.

Komentáře

Oblíbené příspěvky