Meruňkový koláč s náplní z bílé čokolády



Tak tento koláč u nás zabodoval na celé čáře! Ač jsou v náplni téměř dvě tabulky bílé čokolády, koláč to rozhodně nijak nezatíží, ba naopak, je svěží, lehký a  díky vyšlehané zakysané smetaně krásně nadýchaný! 
Pokud nebudete mít meruňky, skvěle vám poslouží třeba švestky, nebo také třešně, zkrátka použijte co najdete ve spíži a na co máte chuť.



260g hladké mouky
70g cukru moučka
130g másla
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu

160g bílé čokolády
60ml smetany ke šlehání
430g zakysané smetany
1 lžíce cukru
1 žloutek
9-10 půlek meruněk

Mouku smícháme dohromady s cukrem, přidáme změklé máslo, pokrájené na kousky, celé vajíčko a vanilkový extrakt a ze všech surovin vytvoříme těsto, které dáme odležet  na 30 minut do lednice.

Ve vodní lázni necháme rozpustit bílou čokoládu, poté k ní přilijeme smetanu ke šlehání a celé promícháme, aby se obě suroviny spojily dohromady.

Misku s čokoládou dáme stranou a necháme vychladit na pokojou teplotu.

Zakysanou smetanu vyšleháme se lžící cukru, přidáme žloutek a po částech začneme přilévat vychladlou čokoládu.

Těsto vyválíme na lehce pomoučněné podložce do placky větší než je forma. Pomocí válečku opatrně přeneseme do formy a prsty vtlačíme na dno i do stran.
Přebytečné těsto odřízneme, dno  na několika místech propíchneme vidličkou a dáme do předehřáté trouby péct na 170 stupňů, 10 minut.

Meruňky vyndáme ze sklenice a necháme okapat.

Poté koláč vyndáme z formy, vlijeme do něj připravenou náplň a vyskládáme na něj půlky meruněk.

Přebytečné těsto můžeme nastrouhat na hrubém struhadle a poté ledabyle rozložíme na povrch koláče.

Dáme to trouby a pečeme na 170 stupňů 50 minut.






















Komentáře

Oblíbené příspěvky