Rychlý jahodový dortík



V poslední době v pečení velmi improvizuji a peču většinou z toho, co dům dal, obvykle zcela nepřipravená a doslova z minuty na minutu :-). 

Nejinak to bylo i u tohoto jahodového koláče, dortu, chcete-li a výsledek nás velmi mile překvapil :-).  Piškot je velmi jemný a vláčný, k tomu vychlazený lahodný vanilkový krém s čerstvými jahodami - ideální moučník do letních teplých dní, věřte, že vás osvěží 
dokonale :-).

Pokud bude chtít dortík uchovat na následující den a bojíte se okorání jahod, použijte trochu želatiny na pomazání ( použijte práškovou a postupuje dle návodu na obalu- na toto množství vám bude stačit 1/4 sáčku) - stačí opravdu zlehka potřít a jahody krásně vydrží.


korpus:

200g polohrubé mouky
150g cukru
3 vejce 
100ml mléka
100ml oleje
1 lžičku prášku do pečiva
1 vanilkový cukr

náplň:
250g tučného tvarohu
250ml mléka
100g cukru
1 vanilkový pudinkový prášek

dále:
cca 400g jahod

Oddělíme vejce od žloutků, bílky vhodíme do odmaštěné misky, přidáme špetku soli a vyšleháme je dotuha. Na chvíli dáme stranou.

Žloutky vyšleháme společně s cukrem a vanilkovým cukrem, do husté světlé pěny. Do této žloutkové hmoty začneme zašlehávat olej - vždy jen část, kterou  vždy důkladně zapracujeme  a až poté přilijeme další.

Mouku smícháme s práškem do pečiva, dáme do síta a z něj rovnou na dvakrát až třikrát, vsypeme mouku ke žloutkům. Vždy ji pečlivě zapracujeme k těstu i za občasného přilévání  veškerého mléka. 

Nakonec zlehka a opatrně vmícháme tuhý výšlehaný sníh.

Formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou, vlijeme do ní těsto a pečeme na 170 stupňů dozlatova. Formu přendáme na mřížku a upečený korpus necháme zcela vychladit.

Zhruba 150ml mléka dáme do rendlíku a necháme zahřát. Zbytek vlijeme do hlubší misky, vsypeme do ní pudink a cukr, pečlivě promícháme. Jakmile bude mléko v rendlíku těsně pod bodem varu, stáhneme plamen a do misky přilijeme část  horkého mléka. Vše promícháme a celý obsah misky vrátíme zpět do rendlíku. Na mírném plameni mícháme tak dlouho, dokud nám pudink dostatečně nezhoustne.
Hotový, ještě horký pudink přikryjeme potravinářskou fólií ( ne hrnec, ale fólií přikryjeme přímo pudink) a takto jej necháme vychladnout.

Vychladlý pudink vyšleháme s cukrem do hladkého krému, do kterého  pak přidáme tvaroh. Vše spojíme v jemný krém.

Korpus by měl být tak akorád, tudíž není potřeba ho nijak prořezávat. 
Na vychladlý korpus naneseme ve vyšší vrstvě vanilkový krém, uhladíme a poté na něj položíme plátky nakrájených jahod a dáme vychladit alepoň na dvě hodiny do lednice.















Komentáře

Oblíbené příspěvky